Mimica u Beču: Službeni zahtjev za prijem u prvoj polovici 2003.

HRVATSKA namjerava podnijeti službeni zahtjev za prijem u Europsku uniju u prvoj polovici 2003., a nada se da će tijekom 2004. biti otvoreni i pregovori o članstvu, rekao je hrvatski ministar europskih integracija Neven Mimica u srijedu, na priredbi ´Hrvatski dan´ na Ekonomskom fakultetu u Beču.

´Hrvatska procjenjuje da će do 2006. ispuniti sve uvjete iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kao i one koji se uobičajeno traže od zemalja kandidata s otvorenim pregovorima o članstvu´, rekao je Mimica. Važna će, stoga, biti i odluka Unije o ´proširenju nakon proširenja´, jer Hrvatska namjerava biti dio drugog vala proširenja, dodao je hrvatski ministar.

Mimica je sudionicima skupa izložio kronologiju odnosa Hrvatske i EU od 3. siječnja 2000. do danas, posebno se osvrnuvši na tijek pregovora, potpisivanje i sadržaj SSP-a. Rekao je da je Hrvatska dosad već ispunila više od 50 posto od 370 političkih, zakonskih i ekonomskih mjera, koje se od nje zahtijevaju SSP-om.

Ministar Mimica je naglasio da je Hrvatska na dobrom putu ispunjenja političkih kriterija Europske unije (demokratizacija medija, zaštita prava manjina, suradnja s Haagom, povratak izbjeglica i reforma pravosuđa).

´Hrvatski dan´ na Ekonomskom fakultetu u austrijskom glavnom gradu organizirali su Institut za Podunavlje i srednju Europu iz Beča, Hrvatsko veleposlanstvo u Beču i Hrvatska turistička zajednica.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ivan Lovrinović i profesori sa svuečilišta u Zagrebu i Rijeci govorili su o programima hrvatskih sveučilišta, povezivanju hrvatskih i austrijskih fakulteta i studentskoj razmjeni. Cijeloga dana u auli bečkoga Ekonomskog fakulteta odvijali su se kulturno-umjetnički zabavni programi, izložbe, projekcije filmova, prezentacije hrvatskog turizma, gospodarstva i brzi tečaj hrvatskog jezika.

Ministar Minica će u četvrtak, zajedno s trojicom ministara iz kabineta premijera Ivice Račana, i predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, sudjelovati na bilateralnom kongresu ´Hrvatska na putu u EU´ u bečkom dvorcu Schoenbrunn u organizaciji poslovnog lista ´Wirtschaftst Blatt´.



Pročitajte više