Mina: Hadž završava kamenovanjem sotone

OKO 1,9 milijuna muslimanskih vjernika nastavilo je u utorak u Mini u blizini Meke s jednim od ključnih rituala Hadža, kamenovanjem stela koje simboliziraju Sotonu.

Na svaku od tri stele koje simboliziraju Sotonu, vjernici su bacali po sedam kamečića, što je, kako je rekao glasnogovornik saudijskog ministarstva zdravstva Khaled al Mourghalani, već u ponedjeljak proteklo bez incidenta. Ovogodišnji hadž obilježio je tragični događaj u nedjelju kada je poginuo 251 hodočasnik u stampedu vjernika.

Kamenovanje Sotone završava u utorak za većinu hodočasnika koji se spremaju vratiti otkuda su došli, ali bi, prema tradiciji, mogao biti produljen jedan dan.

Kada završe s kamenovanjem sotone, hodočasnici odlaze u Veliku džamiju u Meki da se pozdrave s Kaabom, u kojoj je smješten Crni kamen, sveta relikvija muslimana.

Kako kaže tradicija, Sotona se pojavio tri puta u Mini - najprije pred Abrahamom, zatim pred njegovom ženom Hagar, a onda i pred njihovim sinom Ismailom. Kako bi iskazali svoj prezir Abraham i njegova obitelj su na njega bacili svaki po sedam kamenčića.

Stotine policajaca raspoređeno je oko svake stele visoke 18 metara kako bi se izbjegli tragični događaji od nedjelje.

Veliko vijeće ulema, najviše vjersko tijelo u Saudijskoj Arabiji okupit će se u četvrtak u Meki kako bi pokušalo pronaći rješenje kojim bi se izbjegli slični tragični događaji.

Šeik Abdel Aziz Al Šeik, predsjednik Vijeća i ujedno glavni muftija kraljevstva, izrazio je žaljenje zbog nesreće u kojoj je poginula 251 osoba, a koju je pripisao "volji Boga". Istaknuo je da će Veliko vijeće ulema "morati pronaći rješenje kako bi se slični događaji izbjegli u budućnosti".

"Veliko vijeće će se sastati u četvrtak u Meki i objaviti priopćenje kako bi se riješio taj problem", rekao je veliki muftija, dodavši da je vlada uložila i uložit će još napora kako bi zajamčila mir i sigurnost hodočasnika".

Pročitajte više