Minhenski sudac prijavit će Mesića zbog uplitanja u Pratesov sudski proces?

BERND VON HEINTSCHEL-HEINEGG, sudac visokog zemaljskog suda u Muenchenu, koji predsjeda sudskim vijećem na suđenju Krunoslavu Pratesu, prijavit će, kako javlja HTV, Hrvatsku mjerodavnim tijelima EU-a zbog nesuradnje hrvatskih pravosudnih tijela i uplitanja predsjednika Stjepana Mesića u sudski proces u Njemačkoj.

Sudac se na to, kako pišu Jutarnji i Večernji list, odlučio nakon što su Vice Vukojević i Božo Vukušić izjavili da su zbog svojih svjedočenja u prvom postupku imali velikih problema u Hrvatskoj.

Nekadašnji službenik Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava Božo Vukušić, kazao je kako je  zbog Mesićeve intervencije nakon svog prvog svjedočenja dobio otkaz na radnom mjestu u Hrvatskom saboru, dok bivši sudac Ustavnog suda Vice Vukojević je kazao kako je nakon prvog svjedočenja protiv njega u Hrvatskoj organizirana politička hajka.

U svom je svjedočenju Vukušić prozvao Mesićeve savjetnike Sašu Perkovića, Sinišu Tatalovića i Budimira Lončara kao bivše udbaše ili sinove bivših udbaša koji su sudjelovali u likvidacijama hrvatskih emigranata.  Vukojević tvrdi kako su ga pokušali potpuno diskreditirati, "pri čemu je izmišljena i optužba da je silovao jednu ženu". Vukojević je, također, ustvrdio da iza svega toga stoji Stjepan Mesić.

Njemačko državno tužilaštvo je u prosincu 2005. pred pokrajinskim sudom u Muenchenu podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa zbog pružanja pomoći nepoznatim osobama pri ubojstvu hrvatskog državljanina Stjepana Đurekovića, 1983. godine.

K.C.
Foto: Index

Pročitajte više