Beroš tjednima šuti o slučaju žene kojoj mjesecima nisu rekli da ima rak

Foto: Patrik Maček (PIxsell)

MINISTAR zdravstva Vili Beroš od 8. prosinca prošle godine nije se odazvao na pozive i zahtjeve odvjetnice Line Budak za hitan inspekcijski nadzor njenog slučaja i njegovo očitovanje. Resorni ministar ne odgovara ni na naše upite. 

>> Donosimo intervju sa Zagrepčankom. Liječnici joj sedam mjeseci nisu rekli da ima rak

"Zahtijevam da naložite hitan inspekcijski nadzor nad postupcima Klinike za tumore i sudionicima opisanog slučaja i da me promptno izvijestite o poduzetom i utvrđenom", stoji u tom zahtjevu. 

Podsjetimo, Lini Budak, zagrebačkoj odvjetnici, zbog propusta u liječenju ozbiljno je narušeno zdravlje i ugrožen život. Budak boluje od karcinoma dojke, a ključan nalaz koji ukazuje na tešku malignu bolest bio joj je uskraćen punih sedam mjeseci. Najmanje toliko kasnilo je liječenje ove bolesti, za koju je ključno vrijeme reakcije, odnosno što raniji početak liječenja. 

Žena mjesecima nije dobila nikakvu terapiju

Budak za to vrijeme, naglasimo to još jednom, koje je ključno u liječenju karcinoma dojke, nije dobila nikakvu terapiju, nije joj propisano liječenje, a zbog svega se odlučila na liječenje u Njemačkoj, gdje joj je odmah propisana terapija te je hitno odrađen operativni zahvat odstranjivanja dojke, odnosno mastektomija.  

"Želim da se što prije isprave gore opisane sustavne (sistemske) greške koje imaju za posljedicu ireparabilnu štetu počinjenu mom zdravlju, životu, egzistenciji mojoj i mog djeteta, onemogućavanju mog daljnjeg napretka u karijeri, ali i onemogućavanju mog daljnjeg rada (odvjetnica sam /slobodno zanimanje/ - nemam plaću!" stoji u zahtjevu za hitan nadzor. 

Budak želi hitno ispravljanje sustavnih (sistemskih) grešaka te da se ispravljanjem protokola postupanja spriječi ubuduće neučinkovito i zakašnjelo liječenje bilo kojeg drugog pacijenta, koje prouzrokuje javnom zdravstvu dodatne, nepotrebne troškove, a pacijentima dodatne radikalne zahvate u liječenju, ali i dodatne, nepotrebne fizičke duševne boli i patnju, a nerijetko i smrt. 

 

Pročitajte više