Ministar Butković promijenio natječaj. To odgovara uhljebu godine kojeg se istražuje

Foto: Boris Šćitar (Pixsell), Index.hr

IZ AKTUALNOG natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za šefa Hrvatske kontrole zračne plovidbe izbačen je dio u kojem kandidati za to mjesto moraju dostaviti potvrdu o nepostojanju pravomoćnog rješenja nadležnog suda o provođenju istrage.

>> Šef zračne plovidbe osumnjičen za uhljebljivanje otišao doma umjesto u zatvor

>> DORH traži istražni zatvor za direktora kontrole leta. Bio je Indexov Uhljeb godine

Naime, u dosadašnjim natječajima za šefa kontrolora ta je potvrda bila jedan od osam glavnih uvjeta za kandidaturu. U novom natječaju sedam je glavnih uvjeta. S obzirom na to da aktualnog direktora HKZP-a Vladu Bagarića, inače uhljeba godine po izboru čitatelja Indexa za 2021., tužiteljstvo u Velikoj Gorici sumnjiči za dva nezakonita zapošljavanja, upitali smo resornog ministra Olega Butkovića radi li se u ovom slučaju o pogodovanju. 

Bagarića se sumnjiči zbog namještanja natječaja za zapošljavanje

"Trenutno objavljeni javni natječaj za izbor kandidata za člana Uprave - direktora trgovačkog društva HKZP-a objavljen je u skladu i poštujući važeće propise, bez pogodovanja bilo kojem od potencijalnih kandidata", dio je odgovora Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. No, krenimo redom. 

U natječaju iz 2016. sedma točka glavnih uvjeta bila je potvrda o neprovođenju istrage

Državno odvjetništvo je krajem prošle godine tražilo istražni zatvor za direktora kontrole leta Vladu Bagarića jer ga se teretilo da je zlorabio svoja ovlaštenja prilikom zapošljavanja u državnoj tvrtki od posebnog državnog interesa.

Naime, tužiteljstvo ga je sumnjičilo da je nezakonito zaposlio Andreu Reščić i Franju Klešića, sina glavnog državnog revizora Ivana Klešića, a istraživanje je pokrenuto nakon što su Bagarića kazneno prijavili zaposlenici HKZP-a. 

Bio je uhljeb godine. Uz plaću od 30 tisuća kuna primao mirovinu plus ogromne stimulacije

Oni su rekli da je Bagarić zaposlio nekoliko poznanika, uključujući i svojeg kuma. Bagarićevi zaposlenici i članovi sindikata svojedobno su javno istupili tvrdeći da ih on zlostavlja te da im neosnovano prijeti otkazima.

Tužiteljstvo je sutkinji istrage velikogoričkog Županijskog suda podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, odnosno zaposlenika HKZP-a, te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela s obzirom na to da su u tijeku natječaji za nova zapošljavanja u toj državnoj tvrtki.

Na koncu je sutkinja velikogoričkog Županijskog suda odbila zahtjev tužiteljstva za određivanje istražnog zatvora Bagariću. Inače, Index je prvi pisao o Bagariću kojeg su čitatelji naknadno izabrali za uhljeba godine. Naime, otkriveno je da je uz plaću od preko 30.000 kuna mjesečno primao i 5058 kuna mirovine temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima. Usto je dobivao i godišnje stimulacije, pa je tako u 2018. godini dobio 134.296,28 kuna, a za 2019. godinu 166.966,83 kune.

Traži se potvrda o nekažnjavanju

Bagarić je nekadašnji zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, a koji je svojedobno morao otići iz MORH-a 2011. godine nakon što je povjerenstvo tog ministarstva utvrdilo da je zapovjedno odgovoran za pad dvaju MiG-ova u rujnu 2010. godine.

Bagarić je 2017. godine prvotno postavljen za direktora HKZP-a na mandat od šest mjeseci da bi nakon raspisanog natječaja dobio mandat od pet godina. Bagariću uskoro istječe mandat na čelu kontrole leta, a nedavno je Ministarstvo kojim upravlja ministar Oleg Butković raspisalo natječaj za novog/starog šefa kontrole leta, i to na mandat od pet godina. 

U natječaju se traži da kandidat dokaže da nije kažnjen za kaznena djela zlouporabe stečaja, zlouporabe u postupku stečaja, pogodovanja vjerovniku ili povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz Kaznenog zakonika Republike Hrvatske, i to za vrijeme od pet godina od pravomoćnosti presude kojom je osuđen, s time da se u to vrijeme ne računa vrijeme provedeno na izdržavanju kazne. Kandidat treba dokazati i da mu nije izrečena mjera sigurnosti zabrane obavljanja zanimanja koje je u potpunosti ili djelomično obuhvaćeno predmetom poslovanja društva za vrijeme dok traje ta zabrana. 

U natječaju iz 2016. godine tražila se potvrda o neprovođenju istrage 

No, kada se pogleda natječaj iz 2016. godine, na kojem je kao najbolji kandidat ocijenjen upravo Bagarić i izabran na mandat od pet godina, vidi se da je iz ovogodišnjeg natječaja izbačen dio u kojem se traži "nepostojanje pravomoćnog rješenja nadležnog suda o provođenju istrage, nepostojanje potvrđene optužnice, presude o izdavanju kaznenog naloga, te nepostojanje pravomoćne presude". 

Aktualni natječaj za šefa kontrolora. Nema potvrde o neprovođenju istrage. 

S obzirom na status Bagarića, kao i to da ga se istražuje, upitali smo Ministarstvo je li se izbacivanjem potvrde o nepostojanju istrage pogodovalo jednom od kandidata. 

Iz Ministarstva nam kažu da je aktualni natječaj objavljen u skladu s važećim propisima, točnije temeljem Uredbe o uvjetima za izbor i imenovanje članova nadzornih odbora i uprava pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i načinu njihova izbora 

O Bagariću ni B

"Prethodni natječaj bio je pripremljen u skladu s tada važećim propisima kojima se regulira postupak odabira i imenovanja uprava pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku", stoji u odgovoru Ministarstva u kojem se zaključuje da je sve po propisu te da nema pogodovanja bilo kojem od potencijalnih kandidata. 

O statusu Bagarića kao kandidata za šefa kontrolora nisu se posebno očitovali. Prijave na ovaj natječaj podnose se u roku od 15 dana od dana objave natječaja u Narodnim novinama. S obzirom na to da je natječaj izašao u Narodnim novinama 3. ožujka, rok za dostavu kandidatura je 18. ožujka. 

Pročitajte više