Ministar Čačić i američki veleposlanik otvorili obnovljeni drniški vrtić

MINISTAR javnih radova, obnove i graditeljstva Radimirom Čačićem i američki veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence G. Rossin danas su u Drnišu otvorili obnovljeni dječji vrtić.

Svečanosti su nazočili i William Jeffers, direktor Misije USAID-a u Hrvatskoj, koja je pomogla svršetak obnove drniškog vrtića, koji se s prekidima obnavljao gotovo sedam godina, te gradski i županijski dužnosnici.

Završena je prva faza vrtića, u što je do sada uloženo oko tri milijuna kuna. Grad Drniš i Ministarstvo javnih radova, obnove graditeljstva financirali su građevne radove, a Amerikanci su sa 608.439 kuna platili opremanje vrtića. Američka vlada je preko USAID-a do sada pomogla u obnovi Drniša s dva milijuna dolara.

Veleposlanik Rossin je istaknuo da će ubuduće veća pomoć biti izdvajana za gospodarstvo. Dodao je kako su za povratak ljudi važni uređena infrastruktura, vodovodi, škole i vrtići. Drniš ima budućnost zbog svojega prirodnog bogatstva, kazao je Rossin.

Ministar Čačić najavio je da će Ministarstvo pomoći nastavak radova druge faze proširenja vrtića, koji će umjesto sadašnjih 160 moći prihvatiti više od 200 djece. ´Djeca su veliko jamstvo ulaganja u grad kojem je još potrebna naša potpora´, kazao je ministar, dodavši da je lani izgrađena nova glazbena škola i obnovljene dvije školske športske dvorane. Ove godine počet će i obnova srednje škole, a trenutačno se gradi 16 zgrada zajedničkog stanovanja. Ministarstvo je u obnovu Drniša do sada uložilo ukupno 300 milijuna kuna, rekao je Čačić.

Za posjeta Drnišu gosti i ostali uzvanici s domaćinima su razgledali staru gradsku jezgru u kojoj je na redu obnova još nekoliko zgrada. Ministar Čačić je istaknuo kako su prijeporne četiri zgrade zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa te je najavio da će se obnoviti sve što ima bilo kakvu zakonsku osnovu.

Gosti su posjetili i mauzolej hrvatskoga kipara svjetskih razmjera Ivana Meštrovića u Otavicama.

Pročitajte više