Ministar Čobanković otvorio "14. Sabatinu"

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković večeras je u Zadru otvorio 14. sabatinu tradicionalno okupljanje dalmatinskih vinogradara i vinara u povodu svršetka berbe grožđa.

Rekavši da je Sabatina jedna od najposjećenijih događaja poljoprivrednika, ministrar Čobanković je izrazio želju da se sličnim okupljanjem vinogradara i vinara svršetak berbe obilježava i u unutrašnjosti Hrvatske.

Ovogodišnja je berba bila zadovoljavajuća, rekao je ministar. Kad je riječ o vinogradarstvu, u Hrvatskoj je i dalje najveća zapreka njegovu razvoju nedostatak nasada. Hrvatska ima 13.600 hektara pod vinogradima, a to je premalo, ocijenio je ministar i dodao da razvoj otežavaju i usitnjeni posjedi, tako da navedenoj površini radi 13.000 proizvođača vina.

Stoga je Vlada, rekao je, donijela operativni program povećanja površina. Želimo posaditi vinovu lozu na još 13.000 hektara i mora se ozbiljno ući u taj posao, rekao je Čobankovć. Kao dobar primjer naveo je "Badelov" projekt sadnje vinograda na krševitu tlu na benkovačkom području, koje je obradom pretvoreno u poljoprivrednu zemlju.

Vlada će uz povećane poticaje dati naputak svim županijama i općinama da državno zemljište, koje je za sada označeno kao šumsko, prenamijeni u poljoprivredno i da tako potiče sve one koji žele saditi vinovu lozu. Vlada stoji iza toga programa, rekao je ministar.

(Hina) ximar yln

Pročitajte više