Ministar Čobankvić u Vukovarsko-srijemskoj županiji: uskoro Agencija za hranu

U sljedećih mjesec i pol dana Hrvatska će dobiti Agenciju za hranu, neovisno tijelo koje će preuzeti nadzor prehrambenih proizvoda kako bi se zaštitili potrošači, najavio je danas u Drenovcima na županjskom području ministar poljopirvrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković. L

Po njegovim riječima iako je ovogodišnji proračun Ministarstva približno jednak prošlogodišnjem, u njemu su znatne stavke za poticaje i potpore, t.j. veće su za 250 milijuna kuna, odnosno 15 posto", a za poticaje za razvoj sela izdvojeno je 40-ak milijuna kuna prema 12 milijuna prošle godine.

Znatno je porasla i investicijska stavka koja je prošle godine bila 20-ak milijuna kuna, a ove 120 milijuna.

Komentirajući zahtjeve nekih udruga za izmjenom zakonskih odredaba o potporama kako bi prava na poticaje imali i poljoprivredni proizvođači koji obrađuju manje od tri hektara zemlje, ministar Čobanković je rekao kako osobno nije sklon idejama da poticaji i potpore služe kao oblik socijalne pomoći.

Ministar je u Drenovcima posjetio pogon za proizvodnju slavonskog kulena poljoprivredne zadruge "Kulen Šokac". Po riječima upravitelja zadruge Andrije Matića projekt proizvodnje slavonskog kulena osmišljen je još 1999. potporom Vukovarsko-srijemske županije. Za proizvodnju slavonskog kulena u zadruzi "Kulen Šokac" danas uzgajaju 300 svinja i proizvedu oko 3000 kilograma kulena na godinu.

Čobanković je nazočio i savjetovanju "Ruralni razvitak u RH - jačanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede i primjer organizacije zadruge za proizvodnju i marketing slavonskog kulena".

Ministar je u Županji posjetio Sladoranu d.d., gdje ga je vodstvo tog uspješno sanirana poduzeća izvijestilo o poslovnim rezultatima.

(Hina) xždra yvkn

Pročitajte više