Ministra zaštite okoliša pitali o snimci zagađenja kod Broda, a on je optužio - vatrogasce

Foto, Screenshot: Pixsell/Ivica Galović, RTL
 
EKOLOŠKA katastrofa u Slavonskom Brodu još uvijek nije sanirana. Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić danas je odgovorio na upite novinara povezane uz snimku vatrogasaca koja pokazuje kako se ne radi o 200 litara tekućine, što je količina koju navodi Crodux.

Podsjetimo, 28. ožujka, oko 13 sati, vatrogasci su primili poziv da kod naplatnih kućica Slobodnica u blizini Slavonskog Broda curi gorivo iz starog cjevovoda. Rečeno im je i da je policija već na terenu, a odmah nakon toga izašli su na lokaciju.

>> VATROGASCI SVE SNIMILI U Brodu je iscurilo puno više nafte nego što je Crodux tvrdio?

"Uz cestu postoji odvodni kanal koji je betoniran, pored tog kanala postoji drugi kanal koji vodi prema rijeci Savi. Znači, nizvodno prema Savi. Tamo smo branama zaustavili otjecanje i vode i tekućine, dio je već bio otišao u jedan kanal, ali se već dio iz tog kanala proširio i na drugi kanal. Površina koju smo mi tretirali pjenom je bila negdje tisuću kvadratnih metara", rekao je Ivan Vuleta, zapovjednik JVP-a Slavonski Brod.
 
Zapovjednik tvrdi da je na površini od tisuću metara kvadratnih bila razlivena zapaljiva tekućina. Te informacije su u suprotnosti s tvrdnjama Croduxa da se izlilo 150 do 200 litara benzina.
 
Ministar zaštite okoliša tvrdi da nije ni vidio snimku

Novinari su danas HDZ-ova ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića pitali o snimci koju su snimili vatrogasci, a koja pokazuje da je količina tekućine koja je iscurila iz brodskog produktovoda puno veća od 200 litara koliko se spominje. "Nisam vidio video, a ponovit ću da smo u Ministarstvu sva naša saznanja podijelili s javnošću i čekamo rezultat istrage MUP-a i DORH-a", kazao je Ćorić. 
 
Također, nije htio komentirati činjenicu da nitko nije zatražio te snimke. "Ne mogu to komentirati, jedino mi nije jasno kako vatrogasna postrojba nije podijelila te snimke čim je inspektorica stigla u Brod. Vjerujem da će i te snimke pomoći u istrazi, to je jedino što mogu reći", kazao je Ćorić.
 
O mogućim propustima u organizaciji i komunikaciji oko cijelog incidenta koji se dogodio kazao je: "Ne bih komentirao navode slavonskobrodskog vodovoda, mogu govoriti samo o saznanjima koje imam. Naše službe su pravovremeno reagirale i izašle na teren."
 
Tvrdi kako su ugljikovodici u uzorkovanoj vodi u dozvoljenim intervalima
 
Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić kazao je, javlja N1, kako su ugljikovodici u uzorkovanoj vodi u Slavonskom Brodu u dozvoljenim intervalima. 
 
"S obzirom na činjenicu da smo prema uzorkovanjima 30. 3. imali visoke količine ugljikovodika, dopustite još nekoliko dana uzorkovanja. Onog trena kad stručno povjerenstvo donese odluku, javnost će biti upoznata s time", kazao je Ćorić odgovarajući na pitanje kada će voda biti pogodna za piće. 
 
"Proteklih dana smo se referirali na stanje u Brodu da i iščekujemo rezultate istrage MUP-a i dotad ne postoji potreba za našim daljnjim istupima", dodao je.

Pročitajte više