Ministar Ćorić: Promatrači bi bili zatečeni stavovima sindikata

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U EMISIJI Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u gostovao je ministar zaštite Tomislav Ćorić i komentirao je popuštanje mjera, ali i sindikate s kojima je jučer bio na sastanku.

Na pitanje o sastanku s predstavnicima sindikata i smanjenju plaća, rekao je:

"Iz naše perspektive je očekivano sve. Iz perspektive promatrača vjerujem da bi neki bili zatečeni nekim stavovima naših socijalnih partnera.

Svak zauzima svoju poziciju kad se priča o smanjenju prava.

U proteklih tjedana smo odradili dobar posao s epidemijom, nadamo se da ćemo i s ekonomske strane napraviti dobar posao.

Neki sindikalni predstavnici žele pokazati da ne razumiju situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi. Ne razumiju situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi, ne znam kako bih to drugačije rekao", rekao je Ćorić.

Ribić o sastanku: Nije smisleno intervenirati u plaće

Sastanak je jučer komentirao i Vilim Ribić.

"Ako je nešto nužno, nemojmo to zvati solidarnost, nego nužnost, nitko neće dopustiti štetu interesa za Republiku Hrvatsku", kaže Ribić.

Rekao je da je bilo različitih mišljenja na sastanku.

"Bilo je rasprave o ekonomskoj svrhovitosti intervencija u plaće u javnom sektoru. Pitanje je kome i kada bi se to moglo očekivati. Stajalište sindikata je da ovo nije trenutak koji pokazuje ijednim indikatorom da je smisleno intervenirati u plaće i da je to isplativo i da tu ima neke žrtve koja ima smisla. Nitko sa strane vlade nije inzistirao na riječi smanjivanje.

Ali ne raspravljamo o investicijama ili javnim nabavama nego plaćama. To ne radi nijedna zemlja u EU, svi stručnjaci upozoravaju da je to kontraproduktivno. Ali sindikati su naglasili da sada nije trenutak, ali ne isključujemo da bi mogao biti trenutak, a onda ćemo svi skupa sjesti i još jednom razmisliti, ne treba intervenirati u nešto što bi samo donijelo štetu", kazao je Ribić, prenijela je Nova TV.

Marić: Ide se prema rezanju

"Ide se prema rezanju plaća. Danas smo razmijenili mišljenja, određene ideje, prezentirane su ponude, brojke, okviri. Vidjet ćemo u sljedećim danima kako ćemo i što ćemo. Ne bih ulazio u brojke, znate da nisu samo plaće te koje su sastavni dio rashodne strane proračuna. U proteklom tjednu našli smo uštede od oko dvije milijarde kuna. Tražit ćemo i dalje jer u konačnici želimo sve te novce preraspodijeliti kao mjere te pomoći gospodarstvu", rekao je Marić sinoć na RTL Televiziji.

Pročitajte više