Ministar dao ultimatum Netanyahuu: Gledam te u oči i kažem - imaš do 8. lipnja

Foto: EPA

Izraelski ministar ratnog kabineta Benny Gantz zaprijetio je ostavkom ako Benjamin Netanyahu ne usvoji dogovoreni plan za Gazu, što dovodi u pitanje budućnost izraelske vlade. "Ako Netanyahu odabere voditi naciju u ponor, povući ćemo se iz vlade, okrenuti se narodu i formirati vladu koja može donijeti pravu pobjedu", rekao je Gantz.

Gantz je danas tijekom presice najavio da će se njegova oporbena stranka Nacionalnog jedinstva povući iz koalicijske vlade ako plan za poslijeratno upravljanje Gazom ne bude konsolidiran i odobren do 8. lipnja. 

Konferencija za novinare održana je samo nekoliko sati nakon što su Izraelske obrambene snage rekle da su pronašle tijelo još jednog taoca, Rona Benjamina (53), koji se vozio biciklom uz granicu s Gazom kada je Hamas započeo napad 7. listopada. Njegovo tijelo pronađeno je zajedno s još tri taoca - Itzhaka Gelerentera, Shani Louk i Amit Buskile - čiji su ostaci pronađeni jučer.

"Gledam te večeras u oči i kažem ti: izbor je u tvojim rukama"

"Osobni i politički razlozi počeli su ulaziti u najsvetije dijelove izraelske obrane", rekao je Gantz novinarima. "Premijeru Netanyahu, gledam te večeras u oči i kažem ti: izbor je u tvojim rukama", rekao je Gantz. “Netanyahu od prije deset godina učinio bi pravu stvar. Jeste li danas spremni učiniti pravu i domoljubnu stvar? Izraelski narod vas gleda", dodao je. "Morate birati između cionizma i cinizma, između jedinstva i frakcionaštva, između odgovornosti i bezakonja - i između pobjede i katastrofe."

Njegov odlazak ostavio bi Netanyahua, izraelskog premijera, još ovisnijim o saveznicima krajnje desnice koji su zauzeli tvrd stav u pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju talaca. Ratni kabinet je osnovan samo nekoliko dana nakon napada Hamasa 7. listopada. Gantz (64), general i bivši ministar obrane, pridružio se vladi kao ministar bez portfelja. Njegova stranka zapravo je opozicijska stranka, a trenutno je prema anketama daleko ispred Netanyahuove stranke Likud.

Gantz traži da se usvoji plan od šest točaka, koji uključuje demilitarizaciju u Gazi i uspostavu zajedničke američke, europske, arapske i palestinske uprave koja će upravljati civilnim poslovima u Gazi i povratkom talaca.

Netanyahu odbio ultimatum

Ured izraelskog premijera odbacio je prijetnju Bennyja Gantza da će napustiti vladu, rekavši da bi ultimatum koji je postavio za ratni plan protiv Hamasa naštetio Izraelu.

"Uvjeti koje je postavio Benny Gantz prazne su riječi čije je značenje jasno: kraj rata i poraz Izraela, napuštanje većine talaca, ostavljanje Hamasa netaknutim i uspostava palestinske države", stoji u priopćenju Netanyahuovog ureda. "Premijer Netanyahu smatra da je izvanredna vlada važna za postizanje svih ciljeva rata, uključujući povratak svih naših talaca, te očekuje da Gantz javnosti razjasni svoje stavove o tim pitanjima", stoji u priopćenju.

Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp

Izraelske vojne snage i tenkovi upali su danas dublje u dijelove sjevernog okruga Pojasa Gaze koje su prethodno zaobišli u dosadašnjem sedmomjesečnom ratu, pri čemu su ubili i ranili više desetaka Palestinaca, kazali su stanovnici i medicinsko osoblje. 

Izraelske su vojne snage zauzele i neka područja Rafaha, južnoga grada uz egipatsku granicu, trenutačno prepunog raseljenih stanovnika iz Pojasa Gaze.  Izrael je ovaj mjesec ponovo napao dijelove sjeverne Gaze, premda je u siječnju ondje proglasio kraj velikih operacija. Istodobno su izraelske snage najavile da će se onamo vratiti kako bi spriječile regrupiranje palestinske islamističke skupine koja vlada Gazom.

Jedno od napadnutih mjesta je Džabalija, najveći od osam izbjegličkih kampova u Pojasu Gaze.

"Granatiraju bez prestanka"

Trupe i tenkovi su izašli na ulice kampa, dosad pošteđenog kopnene ofenzive, rekli su stanovnici. Po riječima liječnika, u jednom je izraelskom udaru ubijeno 15 Palestinaca, a deseci su ranjeni. Ministarstvo zdravstva Gaze i civilna služba za hitne slučajeve izvijestili su da su njihovi timovi primili desetke poziva o mogućim žrtvama, no informacije nisu mogli provjeriti zbog trajanja kopnene ofenzive i bombardiranja iz zraka. 

"Danas je najteže, kada je posrijedi bombardiranje, zračni napadi i granatiranje iz tenkova jer sve traje gotovo bez prestanka", napisao je na chat aplikaciji jedan od stanovnika Džabalije, Ibrahim Kaled.

"Znamo da je ubijeno i ranjeno više desetaka ljudi, ali nijedno vozilo hitne pomoći ne može ući u to područje", rekao je Reutersu. Izraelska vojska je objavila da njezine snage nastavljaju djelovati u područjima širom Pojasa Gaze, uključujući Džabaliju i Rafah u sklopu, kako kažu, "preciznih operacija protiv terorista i infrastrukture".

Pročitajte više