Ministar Filipović: Građani mogu biti mirni. Bit će tople vode, struje i plina

Screenshot: HRT

MINISTAR gospodarstva Davor Filipović gostovao je u Dnevniku HRT-a. Istaknuo je da će doći do promjene modela upravljanja Inom, a za aferu u Ini da je zakazala cijela Uprava. Plina će, uvjerava, biti dovoljno i građani ne moraju biti zabrinuti.

Na pitanje o prevari teškoj milijardu kuna u Ini, Filipović je rekao da je Uprava Ine kolektivno tijelo koje čine mađarski i hrvatski članovi, a vezano uz aferu u Ini istaknuo je da je cijela Uprava zakazala u vođenju poslovanja.

"Svi su otišli, a danas su smijenjeni hrvatski članovi, bez otpremnina, a od novih članova očekuje se da predano rade na promjeni modela korporativnog upravljanja kako se ovakve stvari više ne bi ponovile", rekao je ministar. Naveo je da je mađarska strana shvatila poruke hrvatske vlade.

"Ovakve stvari više se ne smiju dogoditi"

"Kada se dogodio ovaj skandal, tražili smo da svi članovi Uprave odu, Ini smo naložili da poveća proizvodnju plina 10 posto, 'oduzeli' smo Ini sav hrvatski plin, morat će ga prodati HEP-u po najnižoj mogućoj cijeni koju je odredila HERA, a onda će ga HEP dalje distribuirati", dodao je Filipović.

Na pitanje zašto to do sada nije bilo tako, rekao je da može govoriti o razdoblju kada je on ministar te da je ovo sada veliki pomak u odnosu na MOL grupu. 

"Ovakve se stvari više ne smiju dogoditi. Promjena modela ići će na promjenu Zakona o trgovačkim društvima, jer nije normalno da četvrta razina direktora donosi odluke koje mogu imati ovako katastrofalne posljedice. Uprava treba donositi odluke i slati to Nadzornom odboru, kao i u svim drugim tvrtkama u Republici Hrvatskoj", naglasio je Filipović.

Inzistirat će na poštovanju zakona, a cijeli sustav, smatra, konstruiran je tako da se izbjegava Uprava i to tako neće moći ići. Istaknuo je da je hrvatski prioritet po pitanju Ine da interesi hrvatskih građana budu zaštićeni.

Građani mogu biti mirni, kaže Filipović

Nije htio odrediti za koliko je dana dovoljno plina kada su nam svi kapaciteti puni i ponovio da građani mogu biti mirni i da će plina biti dovoljno.

"Sutra će skladište plina Okoli biti na 90 posto zapunjenosti. Imamo LNG terminal, skladište Okoli i plin koji je uzet Ini i usmjeren je HEP-u, te neće biti problema u narednom razdoblju. Ako se Okoli isprazni, ni onda se ne može dogoditi da će plina nedostajati u Hrvatskoj", naglasio je.

Filipović: Bit će tople vode, struje i plina

Istaknuo je da će biti tople vode, struje, plina i da svi građani mogu biti mirni, i oni koji prelaze na javnog opskrbljivača plinom. Sve institucije su dobile zadatak da sve građane prebace na vrijeme.

Vezano uz cijene goriva i hoće li biti i jeftinije, rekao je da cijena barela ne prati cijenu naftnih derivata, odnosno benzina i dizela, iz poznatih špekulantskih razloga. Obećao je da će vlada voditi računa o tome da cijena bude što prihvatljivija.

Pročitajte više

 

Pročitajte više