Ministar Flego o novom Zakonu o znanosti

Ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego izjavio je danas u Osijeku da će novi zakon o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i visokom obrazovanju pojednostaviti funkcioniranje sveučilišta i približiti ih europskim standardima te omogućiti drukčije oblike domaće i međunarodne suradnje.

Sudjelujući na sjednici Senata osječkoga Sveučilišta, Flego je rekao da će novi zakon omogućiti "funkcionalno integriranje sveučilišta, odnosno da svi studijski programi postaju sveučilišni, a da će fakulteti, pravno i financijski, ubuduće poslovati preko sveučilišta".

"Novi će zakon bitno povećati sveučilišnu autonomiju jer će sveučilišta postati mjesta na kojima će se donositi ključne odluke o razvoju tih ustanova i struka koje su na njima zastupljene", kazao je ministar Flego.

Dodao je kako se novim zakonom predlaže da se pravna osobnost fakulteta ukine u roku od pet godina.

"Želimo da se novi zakon donese do kraja ljetnog zasjedanja Sabora kako bi se dio novih odredaba počeo primjenjivati do kraja ove kalendarske godine", rekao je Flego

Na novinarski upit o stanju na splitskom Veleučilištu Flego je izjavio kako su upravnim nadzorom u radu te ustanove utvrđene i neke protuzakonitosti pa je Vlada nedavno odlučila da se tom veleučilištu "do daljnjega zabranjuju upisi na studije".

(Hina)ivuč dd

Pročitajte više