Ministar Fuchs tolerira nelegalnog rektora Pavića, Domazet piše Europskoj komisiji

MINISTAR Radovan Fuchs danas se u Splitu bavio samo lijepim stvarima. Uz pjesmu i cvijeće otvorio je proširenje Osnovne škole Sućidar, no bez pitanja o nepoštivanju presude Upravnog suda koji je osporio treći izbor Ivana Pavića za rektora splitskog Sveučilišta, ipak nije prošao.

Eto vam sad na

Fuchs kao da je jedva dočekao. "E upravo je to ono što se moglo postići novim zakonom, protiv kojeg su se mnogi bunili shvaćajući ga kao napad na autonomnost sveučilišta. A upravo tim zakonom regulira se da ovakvih stvari ne dođe", ispalio je ministar, opravši ruke od nevjerojatnog skandala koji je već danima potresa akademsku zajednicu u Splitu. 

Ne da se Radovanu oko toga. Kad su već zviždali i bubnjali protiv njega, eto im ga sad na. Pavića za rektora po treći put. Ništa ne znači presuda Upravnog suda, ništa ne znači pozicija ministra. Nevjerojatno je da u Hrvatskoj Paviću nitko ništa ne može, unatoč presudi da je nelegalno rektor splitskog Sveučilišta.

"Zar presuda ništa ne znači?"

U isto vrijeme dok je Radovan otvarao aneks škole, u FESB je novinare pozvao Željko Domazet. Profesor strojarstva, bivši dekan i prorektor, razočaran je što je Pavić i dalje rektor. A kako i ne bi.

"Zar presuda zaista ništa ne znači? Pa sasvim je jasno da onaj tko ne može biti kandidat, ne može ni doći u prigodu da bude izabran za rektora. Očekivao sam da će Pavić temeljem minimuma obzira i profesionalne odgovornosti podnijeti ostavku na dužnost rektora odmah nakon zaprimanja presude jer je svatko u Republici Hrvatskoj pa tako i on, dužan poštivati pravomoćnu sudsku odluku i njoj se pokoriti", kazao nam je danas Domazet.

Žali zbog ponašanja prorektora Dragana Bolanče, koji je glavni pravni strateg Pavićevog reizbora. "Što se njegovog vrijeđanja tiče, mogu samo sa žaljenjem konstatirati da se takva razina komunikacije nikada nije koristila. Njoj obično pribjegavaju pojedinci bez dovoljno argumenata i kućnog odgoja", drži Domazet.

Prorektora za pravna pitanja na sudu dobio pravni laik, profesor strojarstva?!

Pita se kakav je to pravni ekspert, kada ga je on, profesor strojarstva i pravni laik, uspio dobiti na sudu. Je li Bolanča uistinu osoba koja se treba konzultirati oko propisa i zakona? Lani je dao interpretaciju da se Pavić može kandidirati i po treći put, a sada kada je Sud osporio takvo tumačenje, on i dalje interpretira po svom. Naprosto nevjerojatna situacija. Ali sasvim uobičajena u Splitu. Nije samo da rektor i prorektor ne poštuju Zakon, problema ima i u Studentskom centru, u kojem je ravnateljica osumnjičena za kriminal, ali i dalje radi, a nasljednik se nikako ne može izabrati već pola godine pa se natječaj ponavlja po treći put...

Svi će doznati za sramotu splitskog Sveučilišta

Domazetu nije najjasnije kako Fuchs može prati ruke od cijele ove situacije unatoč flagrantnom kršenju zakona i nepoštivanju sudskih odluka. "Autonomija Sveučilišta. Što to znači? Kad bi počeli prodavati drogu je li bi i onda trebalo poštivati autonomiju", nije jasno Domazetu.

O skandalu koji se dogodio na splitskom Sveučilištu izvijestit će predsjednika Josipovića, premijerku Kosor te Monitoring Europske komisije za poglavlje pravosuđa. Za sramotu će tako svi doznati. Akademska zajednica u Hrvatskoj izuzeta je i zakona i presuda?!

Pročitajte više