Fuchs u saboru predstavio prijedlog zakona o hrvatskom jeziku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je danas u Hrvatskom saboru da se prijedlogom zakona o hrvatskom jeziku utvrđuju osnovna pravila u službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika te osigurava sustavna i stručna skrb o hrvatskom jeziku.

"Cilj ovog zakona nije kažnjavati, već zaštititi, poučiti i istaknuti dragocjenu vrijednost jezika kao instrumenta kojim se izražava identitet, povijest i kultura", rekao je Fuchs predstavljajući prijedlog zakona.

Napomenuo je da, osim ustavne odredbe, u našem zakonodavstvu ne postoji propis koji na jedinstven način određuje ili detaljnije određuje uporabu hrvatskog standardnog jezika te dodao da je skrb za hrvatski jezik i njegove idiome dužnost države i državnih ustanova, a što je važno za njegovo očuvanje i budući razvoj.

Vlada će imenovati vijeće za hrvatski jezik

Fuchs je pojasnio da se Zakonom o hrvatskom jeziku uređuje pitanje službene i javne upotrebe hrvatskog jezika te propisuje da su u zemlji u službenoj uporabi hrvatski standardni jezik i latinično pismo te da se na njima odvijaju pismena i usmena komunikacija tijela državne vlasti, uprave i tijela lokalne i područne samouprave, kao i svih javno-pravnih tijela.

No od službene uporabe hrvatskog jezika izuzimaju se specifične situacije kada je moguće korištenje i lokalnih idioma. Uz to, u medijskim sadržajima mogu se uporabiti i hrvatski narječni idiomi, posebno kada za to ima umjetničkih razloga, u sinkronizaciji stranih filmova i slično.

Uz to, zakonom se zaštićuju hrvatski toponimi kao dio hrvatske jezične baštine, a pripadnici nacionalnih manjina mogu se obrazovati na materinjem jeziku na svim stupnjevima obrazovanja.

Zakon obvezuje vladu da u roku od dvije godine od dana stupanja zakona na snagu donese nacionalni plan hrvatske jezične politike, a u roku od šest mjeseci imenuje vijeće za hrvatski jezik koje bi imalo predsjednika i 14 članova, a bilo bi koordinacijsko savjetodavno tijelo koje će se skrbiti o hrvatskom jeziku i promicati kulturu tog jezika u službenoj i javnoj uporabi.

"U užurbanom digitalnom dobu važno je zaštititi materinji jezik"

Fuchs je naglasio i da je u današnjem užurbanom digitalnom dobu izuzetno važno zaštititi materinji jezik jer veliki jezici svakodnevno snažno prodiru u hrvatsku jezičnu zajednicu, a radikalno se mijenja i komunikacijski obrazac.

"U nacionalnom je interesu da se hrvatski jezik razvija u okvirima struke, što se pokušava postići i ovim zakonom, i što je bio i povod donošenja zakona", zaključio je ministar. Tijekom brojnih replika prijedlog zakona podržali su zastupnici HDZ-a i Mosta, dok je SDP-ov Arsen Bauk ocijenio da se i nakon donošenja tog zakona neće ništa promijeniti.

Pročitajte više