Ministar Horvat najavio natječaje za inovacije

Foto: FAH

MINISTAR poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je u četvrtak na otvaranju međunarodne konferenciju "Inovacije, tehnologije, edukacija i menadžment", natječaje za sredstva koja bi trebala pomoći komercijalizaciji inovacija.

U Hrvatskoj se premalo inovacija komercijalizira, kazao je Horvat i najavio da će Ministarstvo poduzetništva i obrta sljedećih dana raspisati dva natječaja.

Prvi, vrijedan 22,8 milijuna kuna, namijenjen je inovatorima i start-upovima. Nakon njega slijedi natječaj s puno većom alokacijom sredstava koji će pomagati inovativnim rješenjima s potencijalom za komercijalizaciju to jest poduzetnicima koji će moći svoju inovativnu ideju dovesti do finalnog proizvoda, rekao je Horvat.

Istaknuvši problem slabe povezanosti akademske zajednice i srednjeg strukovnog obrazovanja s realnim sektorom, najavio je da će Ministarstvo idući tjedan potpisati sporazum s Hrvatskom gospodarskom komorom i Ekonomskim fakultetom u Rijeci o provedbi praktične nastave koju provodi taj fakultet, za područje cijele Hrvatske.

"Ekonomski fakultet u Rijeci ima sklopljeni ugovor s 200-tinjak trgovačkih društava s kojima u edukativnom sadržaju spaja akademsku zajednicu i realni sektor, a studenti praktični dio nastave provode u tim društvima", kazao je Horvat ističući da je kako više od 85 posto studenata koji obavljaju praksu u tim poduzećima na kraju u njima ostanu raditi, pa nema produkcije kadrova za Zavoda za zapošljavanje.

Za kraj lipnja Horvat je najavio potpisivanje sporazuma s bavarskim ministarstvom gospodarstva kojim se želi načiniti prvi iskorak prema obrazovnom sustavu kakav ima najjužnija njemačka savezna država. "Na preporuku bavarskog ministarstva gospodarstva angažirat ćemo nekoliko konzultanata koji će transformirati sustav dualnog obrazovanja u dva pilot projekta od kojih bi jedan bio u Međimurskoj županiji", rekao je.

Tako će već tijekom ove godine u toj županiji biti utvrđene potrebe za radnom snagom, kao i upisne kvote. Horvat se nada kako će kroz ta dva projekta uvjeriti javnost i sudionike obrazovnog sustava u ispravnost takva modela te da će se on na području cijele Hrvatske početi primjenjivati od jeseni 2017. godine.
 

Pročitajte više