Ministar Karamarko izgubio na sudu: Peratović oslobođen optužbi

NOVINAR i bloger Željko Peratović danas je na zagrebačkom Općinskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbi da je prekršio oznaku tajnosti jer je 1. kolovoza 2008. godine na svom blogu objavio zapisnike o ispitivanju svjedoka  iz istrage što ju je protiv njega pokrenuo ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko zbog pisanja o ulozi SOA-e u uhićenju Hrvoja Petrača.

Tajnost prestala 

Sporno je bilo da je Peratović objavom zapisnika o ispitivanju svjedoka prekršio tajnost postupka, iako je  o sadržaju iskaza svjedoka, posebno tadašnjeg Karamarkova zamjenika u SOA-i Josipa Buljevića pisao i Novi list. Peratović je svjedočenja objavio mjesec i pol dana nakon završetka istražnih radnji i to kada su vraćena na sud.

Danas se u obrazloženju suda navodi kako je tajnost prestala onog trenutka kada je spis vraćen na Općinski sud gdje se nastavio postupak koji nije bio tajan.

U kratkoj izjavi za Index Peratović je naglasio kako je zadovoljan presudom dodajući da je sud na kraju presudio ono što je tvrdio od prvog dana a to je da je tajnost prestala kada je spis vraćen na Općinski sud.

Slučaj Karamarko-Peratović prešao granice

Podsjetimo kako je Državno odvjetništvo za novinara i blogera Željka Peratovića tražilo kaznu od tri mjeseca zatvora. Zbog ovog sudskog postupka Hrvatsko novinarstvo društvo i njegov Zbor sudskih izvjestitelja objavili su priopćenje zgroženi sudskim postupkom zbog odavanja tajne iz sudske istrage.

Krovna novinarska strukovna organizacija žestoko je teretila ministra policije Tomislava Karamarka da je izvršio presudni utjecaj da se kazni novinar zbog objave informacije. Osim HND-a ovaj postupak osudila je i Međunarodna organizacija Reporteri bez granica, koja se bori za slobodu govora i slobodu medija, oštro je osudila Tomislava Karamarka, hrvatskog ministra unutarnjih poslova, zbog pravosudnog progona kojeg je pokrenuo protiv novinara i blogera.

Slučaj Peratović prešao je i granice Hrvatske s obzirom da su o tome pisali i upozoravale mnogi inozemni mediji.

Pročitajte više