Ministar Malenica o porukama Rimac i Žalac: Sasvim je svejedno tko je AP

GOST središnjeg Dnevnika HRT-a bio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. On je komentirao poruke Žalac i Rimac i osobu AP koju one spominju. AP jest Andrej Plenković, u to sumnjaju samo HDZ-ovci.

Je li opravdana sumnja da je AP premijer Plenković?

Pazite, premijer nije obuhvaćen niti istragom, niti optužnicom, niti ispitan.

Nitko ne zna što se krije u privatnoj komunikaciji dviju osoba. Kažem, sasvim je svejedno tko je AP.

Kako je popodne potvrđeno iz vlade, sporni softver je prezentiran u vladi nakon što je potpisan ugovor o nabavi, ali ta komunikacija između premijera i ministara o nekim bitnim i važnim pitanje je nešto što se događa.

Onda je u ovom slučaju moguće da se radi o premijeru?

Rekao sam.

Nije uopće bitno tko je AP, radi se o privatnoj prepisci, bilo tko se može pozvati na neku privatnu osobu u svojoj korespondenciji. Nije uopće bitno tko je AP. Radi se o privatnoj prepisci dviju osoba i netko se može pozvati i na vas i na mene i na Andreja Plenkovića ili na bilo koju osobu... Predsjednik vlade gospodin Plenković, kao što imamo informacije iz medija, nije obuhvaćen s ovom istragom i optužnicom i stoga proizlazi da nije ni sudjelovao u direktnoj komunikaciji s gospođom Žalac i gospođom Rimac o softveru.

Treba li onda taj AP biti ispitan?

Ovdje imamo neovlaštene informacije s obzirom da se radi o dokazu u kaznenom postupku koji još uvijek nije javan. Imamo optužnicu koja još nije potvrđena. Vidimo da jalova oporba na temelju nekakvih inicijala i informacija kreira lažnu temu i pokušava fokus prebaciti sa svoje proruske politike na nešto što je po meni lažno.

Biste li rekli da tu treću osobu treba ispitati ili ne?

Kazneni postupak su provela nadležna tijela, prije svega Ured delegiranog europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj. Tu imamo neovlaštene informacije. Na njima je da utvrde tko su osobe koje se trebaju ispitati u ovoj fazi postupka.

Nije prvi put da su podaci iz istraga iscurili u javnost, je li sustav pun rupa, tko to radi?

Nije prvi put da cure informacije. Ovaj dio kaznenog postupaka nije javan. Imamo situaciju da postupak sa suda seli u javnost. To je nešto što zasigurno utječe na prava okrivljenika, pravo na pravično suđenje, ali i pravo na privatnost, a zapravo dovodi u pitanje smisao i svrhu kaznenog postupka. Mislim da na stručnoj razini treba raspraviti o tome, da li je potrebna izmjena zakonskih propisa, a treba s druge strane omogućiti i prava medija da izvještavaju o kaznenom postupku, a isto tako i pravo građanima da znaju određene informacije iz sudskih postupaka.

Jeste li ikad otkrili tko je pustio podatke u javnost?

Ja nemam informacije o istragama tko je puštao dokumente u javnost. To je pitanje za policiju i Ministarstvo unutarnjih poslova. Svakako treba razmisliti kako spriječiti situacije da neovlaštene informacije cure u javnost.

Pročitajte više