Ministar Nakić s Korčule pobjegao zbog "nepredviđenih okolnosti"

Foto: FaH

MINISTARSTVO zdravlja odgovorilo je Indexu na upit oko bijega ministra Darija Nakića sa Korčule, o čemu smo izvijestili u ponedjeljak. Ministra su željno očekivali na najavljenom susretu u Veloj Luci, no nije došao. Načelniku Tonku Gugiću javila se tajnica i ispričala ministra neodgodivim obvezama.

"Ministar Nakić izrazio je žaljenje zbog iznenadnog prekida dvodnevnog posjeta Korčuli i Dubrovniku. U ponedjeljak je od 11 sati bio u posjetu Domu zdravlja u Korčuli te na sastanku u vijećnici. Potom se trebao zaputiti u Blato i Velu Luku, dok je u utorak trebao posjetiti dubrovačku bolnicu, sastati se sa gradonačelnicima gradova Dubrovačko-neretvanske županije i ministrom zdravlja Crne Gore Budimirom Šegrtom sa kojim je trebao potpisati sporazum o suradnji na području transplantacije organa", navode u Ministarstvu zdravlja. 

Ministarstvo: Kod ministra je prisutan veliki žal zbog nenadane odluke o prekidu posjeta

Istaknuli su kako je posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji ministru bio bitan iz više razloga. Ipak, nisu otkrili razlog tako naprasnog odlaska ministra Nakića sa Korčule.

"Zbog nepredviđenih okolnosti i neophodnosti sudjelovanja na sastancima u Zagrebu, ministar Nakić je morao prekinuti posjet i hitno se zaputiti prema Zagrebu. Nije istina da je ministar Nakić stigao posjetiti Blato, ali ne i Velu Luku, budući da ministar nije stigao do Blata, već je posjet završio u Korčuli. Namjera posjeta otoku Korčuli bio je susret sa stanovnicima te upoznavanje sa njihovim problemima u području zdravstvene skrbi, a poglavito oko razjašnjavanja cijele situacije oko premještanja Tima 1 iz Vele Luke u Blato. Ministar Nakić svakako nije imao namjeru izbjeći građane, već upravo suprotno, susresti se sa njima i razjasniti cijelu situaciju i baš zbog toga je prisutan veliki žal zbog nenadane odluke o prekidu posjeta", navode u Ministarstvu. 

Žal je još veći kod mještana Vele Luke koji su uzalud čekali Nakića. Udruga Fabrika ideja organizirala je peticiju "Hitna je Lučanima bitna", koju je potpisalo 2.250 mještana. Htjeli su peticiju predati ministru, no kako nije došao, sa žaljenjem su morali zaključiti kako "veloluška" Hitna Nakiću nije bitna.

Premještaj u Blato temeljem mišljenja Zavoda za hitnu medicinu

U Ministarstvu su nam pojasnili da je odluka o preseljenju Hitne iz Vele Luke u Blato donijeta na prijedlog stručnog mišljenja Zavoda za hitnu medicinu RH uz napomenu važne činjenice kako je ranije Tim 1 hitne medicine bio organiziran u Blatu. U prilog premještaju ide i to da se u Blatu nalazi heliodrom za prijevoz hitnih pacijenata, kažu u Ministarstvu. 

Ako ministar ne stigne unutar mjesec dana osloboditi prostor za novi posjet, pozvat će u Zagreb načelnike Blata i Vele Luke kako bi se riješili nesporazumi.

Lučani, očekivano, nisu najbolje primili odluku ministra, kao ni njegov bijeg sa Korčule. Pitaju se što je u njegovom društvu tog dana radio šef Dubrovačko-neretvanskog HDZ-a, saborski zastupnik i dugogodišnji načelnik Blata Branko Bačić. Čovjek nema nikakve veze sa zdravstvom, no u HDZ-u i dalje ima određeni utjecaj. Mnogi su upravo njemu pripisali "zasluge" za premještaj Hitne iz Vele Luke u Blato. SDP-ov načelnik Vele Luke Tonko Gugić već nam je kazao kako je u pitanju politička odluka. Lučani su posebno zamjerili što su iz Blata stigle poruke kako ministra neće pustiti do Vele Luke, što se u konačnici i dogodilo.

Pročitajte više