Ministar obrane B. Rončević primio vojno diplomatske izaslanike

Ministar obrane Berislav Rončević primio je danas u MORHu predstavnike vojnodiplomatskog zbora akreditirane u RH, istaknuvši tom prigodom da u procesu približavanje NATOu, i u izgradnji regionalne stabilnosti, Hrvatska i dalje očekuje pomoć inozemnih vojnih izaslanika.

Rončević je rekao da je u prvim danima svog mandata sazvao predstavnike vojno-diplomatskog zbora kako bi ih zamolio da nastave dobru dosadašnju suradnju.

Novi ministar obrane naglasio je da se kao pravnik do sada nije susretao s djelatnostima iz djelokruga obrane, ali se pozvao na riječi premijera Ive Sanadera, "da je za uspješnog ministra u pojedinom sektoru bitno da ima dobre organizacijske sposobnosti, kompetentne suradnike, da je otvoren za dijalog i spreman raditi bez radnog vremena".

Rončević je zahvalio bivšoj ministrici obrane, Željki Antunović, na uloženom naporu da se uspješno provede reforma MORH-a, tijekom koje je u prošloj godini, podsjetio je, 8.000 djelatnika napustilo vojnu službu kako bi Hrvatska dobila manju, sposobniju i profesionalniju vojsku.

Naveo je da MORH u ovoj godini očekuju 534 aktivnosti u suradnji s 29 zemalja, te da će Hrvatska povećati doprinos mirovnim misijama u svijetu i sudjelovati u izgradnji regionalne stabilnosti.

Britanski pukovnik Richard Tornelli zahvalio se ministru Rončeviću u ime vojno diplomatskog zbora, što ih je primio već u prvim danima svog mandata.

Tornelli je istaknuo da strani vojni izaslanici uvažavaju dosadašnje napore Hrvatske u reformi Oružanih snaga, te da Hrvatska i dalje može računati na podršku vojno-diplomatskog zbora, obzirom da će zbog približavanja NATO-u u 2004. pred njom biti još veći izazovi.

Nakon prijama, Rončević je - upitan zbog čega je predložio dosadašnjeg tjelesnog čuvara premijera Sanadera, bojnika Stipu Čačiju za predsjedničku mirovinu - novinarima odgovorio da su taj prijedlog predsjedniku Mesiću uputile nadležne vojne službe i da po njegovim saznanjima u toj proceduri nema ništa protuzakonito, te da nije upoznat ni sa stegovnim postupkom što ga je protiv Čačije pred Vojnim sudom pokrenula bivša ministrica. Vlada premijera Sanadera imenovala je Čačiju pomoćnikom ministra unutarnjih poslova.

Rončević je novinarima potvrdio da je general-bojnik Ljubo Ćesić Rojs (koji je bio zastupnik u prošlom sazivu Hrvatskog sabora) sukladno proceduri predao zahtjev za povratak u MORH. O tome će, rekao je Rončević, odlučiti nadležne službe.

Pročitajte više