Ministar obrane Rončević otputovao u Afganistan

HRVATSKI ministar obrane Berislav Rončević sa suradnicima otputovao je u ponedjeljak poslijepodne u višednevni posjet pripadnicima hrvatskog kontingenta vojne policije koji sudjeluju u međunarodnim mirovnim snagama u Afganistanu (ISAF).

Hrvatsko izaslanstvo u Afganistan bi trebalo stići u srijedu rano ujutro. Rončević bi se tijekom posjeta trebao sastati sa zapovjednikom ISAF-a generalom Rickom Hillarom, visokim predstavnikom NATO-a u toj zemlji Hikmetom Cetinom, te afganistanskim ministrom obrane Qaserom Fahimom Khanom.

To je prvi posjet ministra obrane pripadnicima hrvatskog kontingenta koji od veljače prošle godine sudjeluju u međunarodnoj mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu pod NATO-ovim zapovjedništvom. To je vojna postrojba u zasad jedinoj međunarodnoj mirovnoj misiji u kojoj sudjeluju hrvatske oružane snage.

U afganistanskom glavnom gradu Kabulu trenutno je treći vod hrvatske vojne policije, njih 50 od kojih su tri žene, a tijekom šestomjesečne misije obavljaju klasične vojno-policijske zadaće i pomažu sadašnjoj afganistanskoj vladi u uspostavi vlasti nakon što je krajem 2001., nakon građanskog rata i intervencije snaga antiterorističke koalicije, svrgnut talibanski režim.

Hrvatska postrojba je u sastavu njemačkog vojnog kontingenta.

Pročitajte više