Ministar Picula najavio potpisivanje Jadranske povelje

MINISTAR vanjskih poslova RH Tonino Picula najavio je u četvrtak navečer, na prvosvibanjskoj proslavi Međunarodnog praznika rada u parkšumi Viktorovac u Sisku, da će Hrvatska, Albanija, Makedonija te Sjedinjene Države u petak u Tirani potpisati Jadransku povelju.

Jadransku povelju, kojom se predviđa američka potpora trima zemljama i njihova suradnja u ispunjavanju uvjeta za pristup NATO-u, ministri vanjskih poslova potpisat će se u glavnome gradu Albanije na prijedlog SAD-a, na proputovanju američkog državnog tajnika Colina Powella s Bliskog Istoka.

Potpisom Jadranske povelje četiri zemlje obvezat će se na ubrzanje napora za uključivanje u NATO, rekao je Picula.

On je istaknuo kako su bile potpuno neutemeljene tvrdnje jednog tjednika "da je SAD ponovno otkazao potpisivanje Jadranske povelje i da kažnjava Hrvatsku".

Ministar je pojasnio da problem nije bio u političkim odnosima sa SAD-om nego u tome kako potpisivanje Jadranske povelje uskladiti s obvezama američkog državnog tajnika Powella.

Jadranska povelja inspirirana je Baltičkom poveljom koju su 1998. potpisale tri baltičke zemlje i SAD-a a što je baltičkim državama otvorilo put u NATO, istaknuo je ministar.

Vjerujem da ćemo ponoviti taj uspjeh, izjavio je Picula.

O viznim problemima s Kanadom ministar je rekao da čini sve što je moguće da se otklone takve zapreke koje su objektivno limitirale veliki broj, pogotovo muških građana RH pri odlasku u Kanadu.

Mi moramo naći načina uvjeriti Kanadu da promijeni ili potpuno ukine obrazac D-20 u kojem se traže odgovori na pitanja o sudjelovanju u Domovinskom ratu i o stranačkoj pripadnosti. Nama se to naravno ne sviđa jer se time u startu sumnjiče svi građani RH, i to je ono što je nama teško prihvatljivo, rekao je Picula. Podsjetio je da je Hrvatska 1996. godine sama ukinula vize za kanadske državljane, dok Kanada u proteklih nekoliko godina nije olakšala vizni sustav za hrvatske državljane.

Ako ocijenimo da nema dovoljnog napretka s kanadske strane, uvijek možemo uvesti vizni režim, ako ne svim kanadskim državljanima, onda nositeljima diplomatskih ili službenih putovnica, izjavio je Picula. Izrazio je uvjerenje da do toga neće doći i da će slučaj s neodlaskom predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića u Kanadu pospješiti razgovore o tom pitanju s kanadskim kolegama.

Na pitanje bi li on potpisao obrazac D-20 za dobivanje vize u Kanadu, što je predsjednik Sabora Tomčić odbio, Picula je odgovorio da je on bio u Kanadi, ali je također bio i u Domovinskom ratu od prvoga dana te da je to sve što može reći na to pitanje.

Pročitajte više