Ministar pravosuđa komentirao pijanog vozača s Kvatrića: U zatvoru bi mogao provesti do 12 godina

Foto: Hina

NAKON jučerašnje sjednice Vlade novinari su zamolili ministra pravosuđa Antu Šprlju da komentira Kazneni zakon, s obzirom na tešku prometnu nesreću koja se dogodila na Kvaternikovom trgu u Zagrebu, a u kojoj su poginule dvije osobe.

Podsjetimo, 26-godišnji Nikola Kovačević u ponedjeljak oko 22 sata navečer tijekom obijesne vožnje u Audiju A3, s 1.92 promila alkohola u krvi, skrivio je prometnu nesreću pri kojoj je pokosio skupinu pješaka. Dolaskom istočnije od raskrižja s Domjanićevom ulicom, zbog neprilagođene brzine kretanja skrenuo je u desno i udario u rubni kamen nogostupa, sletio na nogostup kojim se nastavio kretati te nakon naleta na kutiju Elektre sišao s nogostupa, prešao kolnik Domjanićeve ulice te naletio na metalnu ogradu, a potom i na metalni stup semafora.

U nekontroliranom kretanju naletio je na pješake sa sjeverne strane Kvaternikova trga, a potom na prometni znak, kažu u policiji.

Nakon što je okrznuo 'audi A4' zagrebačkih registracija, zaustavio se u desnoj prometnoj traci te se pješice udaljio s mjesta događaja do Ulice Biskupa Josipa Galjufa, gdje su ga građani zadržali do dolaska policije.

Na mjestu nesreća odmah je preminula 61-godišnja žena, dok je njezin 67-godišnji suprug jučer podlegao ozljedama.

Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor

Kovačević je jučer doveden pred suca  istrage zagrebačkog Županijskog suda koji mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor.


Pred tužiteljima koji su ga ispitivali nije iznosio obranu, a na teret mu se stavlja izazivanje prometne nesreće, bijeg te ne pružanje pomoći žrtvama.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje na konferenciji za medije je kazao kako je u Kaznenom zakonu za obijesnu vožnju predviđena kazna zatvora do tri godine. Dodao je kako se time svijest građana nije bitno promijenila, no naglasio je i da je zakonom predviđena kazna za usmrćivanje druge osobe takvom vožnjom do 12 godina zatvora.

"Nažalost, pojedini građani još uvijek ne shvaćaju da je alkohol u kombinaciji s volanom jednak kao oružje u rukama djeteta", rekao je te dodao da cijelo društvo mora shvatiti da alkohol u kombinaciji s bezobzirnom vožnjom treba osuditi u svakom trenutku.

Ponovio je da je, u slučajevima kad se vožnjom uzrokuje smrt, predviđena kazna zatvora od tri do 12 godina te da je izrečen velik broj presuda s višegodišnjom kaznom zatvora.

Pročitajte više