Ministar sigurnosti BiH traži istragu navoda o "korumpiranom Dodiku"

Foto: Hina

MINISTAR sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić najavio je u ponedjeljak kako će se založiti da se što prije provede istraga čiji bi cilj bio utvrditi jesu li točni navodi odbjeglog poduzetnika iz Banje Luke Mile Radišića o kriminalu i korupciji u vrhu vlasti Republike Srpske uključujući tu i entitetskog predsjednika Milorada Dodika.

"Želim da Radišić javno kaže sve što zna", izjavio je ministar Mektić na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci.

U tonskom zapisu, kojega su prošlog tjedna objavili lokalni mediji, Radišić je, među ostalim, ustvrdio kako je Dodik za kupnju zemljišta u središtu Banje Luke osobno investirao 15 milijuna konvertibilnih maraka (oko 7,6 milijuna eura) te kako je ministar financija RS Zoran Tegeltija "mozak" operacije preuzimanja vlasništva nad jednom poslovnom bankom.

Radišić je 2014. godine pravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog malverzacija pri kupnji zemljišta i gradnji jednog poslovnog objekat u Banjoj Luci, no prije nego što je poslan na izdržavanje kazne pobjegao je u Beograd gdje i sada živi. Za njim, kako je podsjetio Mektić, nije čak raspisana ni tjeralica, a s Dodikom ga povezuje dugogodišnje prijateljstvo i kumstvo.

Status pokajnika

Mektić je u ponedjeljak kazao kako bi Radišića moralo ispitati Tužiteljstvo BiH i utvrditi točnost njegovih optužbi.

Potvrdio je kako ga je Radišić pokušao kontaktirati, što je Mektić odbio, no dodao je kako bi se mogao razmotriti način da dobije status pokajnika ili svjedoka-suradnika no samo ukoliko će svjedočiti u BiH.

Mektić je kazao i kako će osobno inzistirati da BiH i Srbija riješe problem osoba osuđenih za kriminal koji bježe od izdržavanja kazne te je najavio kako će o tome biti riječi na predstojećoj zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i vlade Srbije koja će se 4. i 5. studenog održati u Sarajevu.

Bivši veleposlanik BiH u Rusiji Gordan Milinić ranije je također iznio optužbe za korupciju na Dodikov račun izjavivši kako je osobno vidio kada je ruski poduzetnik Oleg Burlakov sadašnjem predsjedniku RS dao kilogram zlata. Milinić je taj iskaz dao i u Tužiteljstvu BiH.

> U BiH saslušan diplomat koji tvrdi da je ruski poduzetnik Dodiku dao kilogram zlata

Pročitajte više