Ministar turizma Anton Kliman: Nemamo plan ako se otvori izbjeglička ruta preko Dalmacije

Foto: Hina

NAPISE u njemačkim medijima da bi nova izbjeglička ruta mogla ići preko Grčke, Albanije, Crne Gore i duž cijele Jadranske obale, za N1 je komentirao ministar turizma Anton Kliman koji je rekao da takvi napisi proizlaze iz straha.

Kliman, naime, ne očekuje da će se ruta preko Dalmacije otvoriti.

To što pišu njemački mediji, rekao bih da je to više jedna razina straha. Rekao bih da mi se ta ruta čini dosta nemoguća. Zahtjevan je to teren koji bi bio pred migrantima. No, mi pratimo situaciju i znat ćemo zaštititi nacionalne interese", rekao je ministar turizma.

Upitan postoji li plan ukoliko se to ipak dogodi, odgovara: "Nema plana, jer nema takvih informacija, sve je u sferi nagađanja. No, razgovarat ću s ministrom unutarnjih poslova o toj mogućnosti", rekao je.

Podsjetimo, priča o eventualnom otvaranju južne izbjegličke rute preko Dalmacije započela je nedugo nakon prolaska prvih izbjeglica kroz Hrvatsku. Upravo je tu priču potencirao Klimanov HDZ u predizborno vrijeme.

Naime, krajem rujna, u jeku izbjegličke krize kad su informacije mijenjale iz minute u minutu, postala je aktualna priča o takozvanoj južnoj ruti koja je pretpostavljala prolazak izbjeglica iz Crne Gore preko Dubrovnika i Dalmacije dalje na sjever. U jeku predizborne kampanje priču o južnoj ruti HDZ je objeručke prihvatio.

Kliman nema plan, a Kovač rekao da će "Hrvatska biti spremna" ako dođe do otvaranja rute


"Ovdje sam došao simbolično pokazati odlučnost. Ne mogu se trpjeti nekontrolirani ulasci imigranata. Posljednjih dana pričali su o južnom koridoru, a to bi bilo pogubno za turizam", rekao je Tomislav Karamarko nakon što mu je 29.9. policija zabranila obilazak Prevlake.

"O tome se priča, a ministar je rekao da se tu radi centar za imigrante. To je više nego jasna poruka, a druga je stvar što su se oni uplašili. Oni ne brinu o interesu naroda i gospodarskom interesu, jer da paze - onda bi itekako pazili da se ne dogodi ta južna ruta u Dalmaciji, koja ovisi o turizmu", komentirao je tada Karamarko otvaranje prihvatnog centra na Prevlaci do kojeg nikada nije došlo.

Početkom veljače je HDZ-ov ministar vanjskih poslova na susretu s mađarskim kolegom demantirao da postoji izbjeglički val preko Crne Gore, ali je rekao da će "Hrvatska biti spremna" ako do toga dođe.

 

Pročitajte više