Konaković: Novo Vijeće ministara na čelu s Krišto zakazalo u pomoći Turskoj

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

NOVO Vijeće ministara BiH, na čijem je čelu Borjana Krišto iz HDZ-a BiH, palo je na prvom ozbiljnom ispitu kada je trebalo koordinirati slanje humanitarne pomoći Turskoj, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova te zemlje Elmedin Konaković.

Komentirajući činjenicu da na državnoj razini nije bilo moguće pravodobno osigurati donošenje odluke o slanju timova za spašavanje koji bi pomogli Turskoj u suočavanju s katastrofom prouzročenom potresom, Konaković je u intervjuu za televiziju N1 potvrdio kako je država zakazala, a primat su preuzeli entiteti čije su vlasti odlučile djelovati samostalno.

Republika Srpska samostalno poslala pomoć

BiH ima okvirni zakon o zaštiti i spašavanju u slučaju elementarnih nepogoda kakve su i potresi, no taj zakon u praksi nikada nije profunkcionirao, a država do danas nije dobila svoje timove za spašavanje.

Rezultat je to izostanka provedbenih zakona čije je usvajanje spriječila Republika Srpska, a iz tog su entiteta u utorak u Tursku samostalno poslali svoj tim spasilaca.

Iz Federacije BiH su, pak, čekali zakonom propisane suglasnosti Vijeća ministara BiH, koje je s tim otezalo pa su i iz tog entiteta na kraju odlučili u utorak navečer i u srijedu ujutro u Tursku odvojeno poslati svoje timove civilne zaštite i gorske službe spašavanja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je srijedu kako je njemu logično da BiH kao država nema ovlasti za spašavanje.

Šalju 500 tisuća eura

"Više ovlasti u pogledu humanitarnog pomaganja ima općina nego razina BiH", izjavio je Dodik dodavši kako smatra zloporabom pokušaje da se država u ovakvim situacijama predstavi kao subjekt.

Vijeće ministara o stanju u Turskoj raspravljalo je tek u srijedu i njegovi su članovi na telefonskoj sjednici donijeli odluku o simboličnoj financijskoj pomoći Turskoj u iznosu od skromnih 500 tisuća eura, što je iznos koji su u prethodna dva dana već prikupile razne humanitarne organizacije u toj zemlji.

Predsjedništvo BiH tek je srijedu odobrilo prijedlog Ministarstva obrane BiH da se u Tursku pošalje medicinski tim iz sastava oružanih snaga, no nema naznake kada bi njegovi članovi mogli krenuti na taj put.

Pročitajte više