Ministar vanjskih poslova BiH sastat će se s Plenkovićem i Milanovićem

MINISTAR vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u ponedjeljak je, uoči službenog posjeta Hrvatskoj, najavio kako će inzistirati na poboljšanju odnosa s državama regije i pritom tražiti načine rješavanja otvorenih pitanja.

Konaković već tijekom dana stiže u prvi službeni posjet Zagrebu od imenovanja na dužnost šefa bosanskohercegovačke diplomacije, a za utorak je, osim sastanka s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, predviđen i njegov susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem te predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Poboljšanje odnosa u regiji najvažnija zadaća

"Odmah stavljamo na dnevni red pitanje Trgovske gore, Buškog jezera, sukcesije", kazao je Konaković novinarima u Sarajevu dodajući kako su sve to teme o kojima će se otvoreno razgovarati. Dodao je i problem utvrđivanja granica između BiH te Hrvatske i Srbije, kako bi se mogli pokrenuti infrastrukturni projekti poput plinovoda.

Potvrdio je kako poboljšanje odnosa među državama regije smatra najvažnijom zadaćom, što je bilo tema i sigurnosne konferencije u Münchenu, završene proteklog vikenda.

Na tom je skupu, kako je istaknuo, shvatio da BiH "dolazi u fokus svih onih koji su bitni na međunarodnoj pozornici" te da je dobio uvjeravanja kako neće biti nikakvih političkih trgovina na Balkanu, odnosno povezivanja stanja u BiH s rješavanjem odnosa Srbije i Kosova.

Ruski utjecaj u BiH

Konaković kaže kako se iz Münchena vratio s puno više eurooptimizma iako je jačanje procesa europskih integracija, kako je istaknuo, izravni rezultat rata protiv Ukrajine koji vodi Rusija. BiH stoga, kako je kazao, mora iskoristi sadašnji trenutak jer je ovo raskrižje s kojega se ne smije skrenuti, kako je to redovito bio slučaj ranije. 

Ruski je utjecaj u BiH danas primjetan jer je Rusija, kako kaže Konaković, u proteklim godinama "radila puno više" dok su EU i SAD više promatrali procese. 

Tvrdi kako ga je po povratku u zemlju dočekala "proruska ofenziva" u BiH, i to od onih kojima se ne sviđa nova vlast u zemlji, pritom aludirajući na izjave takve vrste koje osim od srpskih političara koji time, kako je kazao, "prave veliku grešku", dolaze i od dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA).

Blokade SDA

Konaković je i lider stranke Narod i pravda (NiP), članice koalicije koja je uspostavila vlast na razini države, a to pokušava i u Federaciji BiH, no ondje se suočava s blokadama koje nameće Stranka demokratske akcije (SDA). 

Danas je rekao kako je očekivao blokade SDA, ali će se toj stranci jasno pokazati da postoji parlamentarna većina iz koje je ona isključena. "Poruka da su oni (SDA) spremni tražiti partnera u Rusiji pokazuje u kakvom je stanju SDA", izjavio je Konaković.

Pročitajte više