Ministar vanjskih poslova Kube: Obama je imperijalist i lažov



KUBANSKI ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez danas je sat i pol vremena na novinskoj konferenciji grdio američkog predsjednika Baracka Obamu, nazvavši ga imperijalistom i lažovom zbog načina na koji se ponašao na klimatskoj konferenciji UN-a u Kopenhagenu.

Na summitu u Kopenhagenu bio je "samo imperijalist, lažljivi arogantni Obama koji ne sluša, koji nameće svoje stavove i čak se i prijeti zemljama u razvoju", rekao je Rodriguez, bez pretjeranog ustručavanja.

Summit je nazvao "laži, farsom" i rekao je kako je Washington koristio dogovore iza zatvorenih vrata i taktiku zastrašivanja kako bi svijetu nametnuo dogovor koji je "nedemokratski" i "suicidalan" jer traži, a ne zahtijeva od najvećih zagađivača ozbiljno smanjenje emisija.

Znao je da laže

Rodriguez je također rekao da Kuba i druge siromašne zemlje ne priznaju dokument, zato što im se nije dalo da sudjeluju u njegovom sastavljanju.

Izdvojio je Obamin komentar o tome kako još nije postignut dogovor, ali kako je uvjeren da će do toga doći do kraja summita. "Obama je znao da laže, da zavarava javnost", ustvrdio je kubanski ministar.

Kad su ga novinari upitali je li Kuba ozbiljna oko dogovora koji je predsjednik Raul Castro nazvao propašću i prije nego što je postignut, Rodriguez je rekao: "Kubin prestiž je dobro poznat u međunarodnim pregovorima, a javna je tajna da se zemlje u Kopenhagenu nisu mogle dogovoriti".

Pročitajte više