MINISTAR ZEBARI: BAGDAD ŽELI RAZMJEŠTAJ RUSKIH VOJNIKA U IRAKU

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari u subotu je po dolasku u Moskvu izjavio da Bagdad želi da u Iraku budu razmješteni i ruski vojnici.

"Potrebne su nam ruske vojne snage za održanje mira. Također su nam potrebni ruski tehničari zaduženi za obnovu energetskog sustava, koji su zbog sigurnosnih razloga napustili zemlju u proljeće, jer su ovdje napravili kvalitetan posao", rekao je Zebari po dolasku u dvodnevni posjet Moskvi.

Ruski su mediji tijekom tjedna izvještavali da predsjednik Vladimir Putin pregovara sa Sjedinjenim Državama o slanju ruskih vojnika u Irak, no te je informacije opovrglo rusko ministarstvo obrane i ministarstvo vanjskih poslova.

Moskva, koja se oštro protivila američko-britanskoj intervenciji u Iraku i dalje službeno tvrdi da ne namjerava slati svoje vojnike u Irak. U Iraku su se donedavno nalazili radnici nekoliko ruskih tvrtki koji su ondje radili na obnovi zemlje, posebno na popravcima električne mreže i na obnovi energetskog sustava. Nakon pogibije dvojice ruskih tehničara u svibnju te su tvrtke povukle osoblje (oko 700 radnika) iz Iraka.

Zebari bi se u subotu trebao sastati sa svojim kolegom Sergejem Lavrovim, a glavne teme njihova razgovora bit će normalizacija stanja u Iraku, mogućnosti napretka političkog procesa te pitanja vezana za razvoj bilateralnih odnosa. Irački bi se ministar trebao sastati i s glavnim tajnikom ruskog Vijeća sigurnosti Igorom Ivanovim

U međuvremenu, u noći s petka na subotu, zapaljen je naftovod južno od Samare, na sjeveru Iraka, a u Falluji je ubijen jedan američki marinac.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više