Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske i Mađarske: Ponovno uspostavljen željeznički promet

Foto: FAH

MINISTARSTVA vanjskih poslova Hrvatske i Mađarske objavile su večeras zajedničko priopćenje o ponovnoj uspostavi željezničkog prometa, koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Povodom odluke o ponovnoj uspostavi željezničkog putničkog prometa između naših dviju država Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske žele podsjetiti da su se Republika Hrvatska i Mađarska uvijek smatrale dobrim susjedima i važnim partnerima, koji i u ovom trenutku na dnevnom redu imaju više značajnih razvojnih projekata u području infrastrukture, energetike i drugih gospodarskih područja.
 

Vlade naših dviju zemalja slažu se da je potrebno da se vrati normalno ozračje u naše bilateralne odnose, sukladno očekivanjima hrvatskih i mađarskih građana.
 
U tom je duhu usvojena današnja odluka o ponovnoj uspostavi željezničkog putničkog prometa između naših dviju država. Time je prelazak granice omogućen svim osobama koje poštuju važeća pravila i propise. Istodobno će biti onemogućen prelazak granice onim osobama koje ne poštuju važeća pravila i propise. Ova odluka je prvi konkretni pokazatelj jačanja odnosa između Republike Hrvatske i Mađarske, slijedom intenziviranja bilateralnih kontakata na najvišim razinama od uspostave nove hrvatske Vlade.
 
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske ocjenjuju da će ponovna uspostava putničkog željezničkog prijevoza doprinijeti boljoj povezanosti i suradnji između dviju prijateljskih susjednih država i biti od koristi građanima i gospodarstvima obiju zemalja", zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više