Ministarstvo branitelja: Hrvatska će u prvoj fazi prihvatiti 20 ranjenika iz Ukrajine

Ilustracija: EPA

Potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved iskazao je danas punu podršku ukrajinskom narodu u borbi za slobodu te zahvalio što u Hrvatskoj vide prijatelja i partnera koji može pomoći Ukrajini svojim iskustvom iz Domovinskog rata, navodi se u priopćenju Ministarstva branitelja.

Danas je održana videokonferencija hrvatske i ukrajinske strane vezana za provedbu Odluke o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj, koju je Vlada RH donijela 16. ožujka 2023.

Cilj provedbe Odluke vlade je pružanje konkretne pomoći Ukrajini u vidu zbrinjavanja ranjenih osoba, njihovo liječenje i rehabilitaciju u Hrvatskoj. U početnoj fazi Hrvatska bi mogla prihvatili do 20 ranjenih osoba iz Ukrajine, veterana ili civila, ovisno o traženju i prioritetima ukrajinske strane.

Tijekom sastanka naglašena je važnost institucionalne suradnje u realizaciji Odluke i uspostave izravne komunikacije između institucija Vlade RH i Vlade Ukrajine.

Ministrica Laputina zahvalila je hrvatskoj vladi, ministru Medvedu te nazočnim resorima na inicijativi i spremnosti u pružanju konkretne pomoći, kao i na dosadašnjem angažmanu kako bi se što prije pristupilo realizaciji Odluke.

Članovi hrvatske radne skupine predstavili su mogućnosti svojih resora i ukazali na otvorena pitanja za provedu ove odluke te je dogovorena uspostava izravnih kontakata između resora radi operativne realizacije, kao i redovita koordinacija u vidu ovakvih videokonferencija, a sve kako bi se što prije realiziralo liječenje i rehabilitacija ranjenih osoba iz Ukrajine.

Videokonferenciji su nazočili ukrajinski veleposlanik u RH Vasilj Kirilič te predstavnici Ureda predsjednika vlade RH, Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja koji su ujedno i članovi radne skupine.

Pročitajte više