Ministarstvo branitelja osudilo odluku da se srpskom dječaku ne dopusti nastup nogometnom turniru

MINISTARSTVO hrvatskih branitelja oštro je danas osudilo odluku Organizacijskog odbora Memorijalnog nogometnog turnira vukovarskih branitelja za mlađu dob da se zbog srpske pripadnosti ne dopusti nastup na turniru četrnaestogodišnjem dječaku.

Ministarstvo se u reagiranju poziva na tekst u današnjem "Večernjem listu" pod naslovom "Dječaku zabranili igrati nogomet jer je Srbin".

Budući da se u tekstu prenosi izjava predsjednika vukovarske HVIDR-e Slavka Jurića te stajališta Udruge udovica grada Vukovara, po kojima "na memorijalnom pionirskom turniru hrvatskih branitelja ne može igrati ni jedan Srbin", Ministarstvo navodi da će zatražiti jasno očitovanje vukovarske HVIDR-e i Udruge udovica, njihovih središnjica i Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

Na žalost, u Hrvatskoj često upravo šport služi za izražavanje civilizacijskih potpuno neprihvatljivih stajališta, premda bi trebalo biti upravo obratno. Nevjericu potiče i činjenica da se izgred, sam po sebi neprihvatljiv, "prelama na leđima" nevinog četrnaestogodišnjaka, člana Nogometnog kluba "Vukovar 91" i standardnog igrača selekcije više od godinu dana, te je u dobrim odnosima sa svim suigračima, navodi Ministarstvo.

Za nedavna pohoda Hrvatskoj papa Ivan Pavao II. u Osijeku je kazao da "zalaganje za pomirbu, solidarnost i društvenu pravdu zahtijeva hrabrost pojedinaca prožetih vjerom, otvorenih bratskoj ljubavi, osjetljivih na obranu dostojanstva osobe stvorene na sliku Božju". Na žalost, izgred na športskoj - k tomu dječjoj priredbi u Vukovaru - pokazao je kako su Papine poruke, ni mjesec dana nakon što ih je izrekao, potpuno zaboravljene, stoji na kraju priopćenja Ministarstva hrvatskih branitelja.

Pročitajte više