Ministarstvo financija: Ne naplaćuje se PDV na naknadu za povrat ambalaže

NA NAKNADU od 0,50 kuna za povrat ambalaže ne naplaćuje se porez na dodanu vrijednost priopćeno je danas iz Ministarstva financija. Svoj stav Ministarstvo je još 29. prosinca prošle godine uputilo Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ministarstvo je tada obrazložilo zahtjev Fonda da li se zbog primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu koja predviđa uvođenje naknade od 0,50 kuna treba na tu istu naknadu zaračunati porez na dodanu vrijednost. Time je reagiralo i a navode pojedinih proizvođača da su, budući da nema nikakvog pisanog dokumenta od Ministarstva-Porezne uprave, dužni zaračunati PDV i na naknadu za ambalažu.

U Ministarstvu podsjećaju da je odgovor bio da se na naknadu od 0,50 kuna ne naplaćuje porez na dodanu vrijednost. Naime, u Mišljenju je jasno istaknuto da u poreznu osnovicu ne ulaze iznosi koje poduzetnik zaračuna, primi ili izda u ime i za račun druge osobe, što se smatra prolaznim stavkama, a to uključuje i naknadu za ambalažni otpad od 0,50 kn, navodi se u priopćenju Ministarstva. 

Ministarstvo zaštite okoliša: Povećanje cijena nije utemeljeno

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva "neutemeljenim, neosnovanim i neprimjerenim" smatra povećanje cijena nekih proizvoda zbog primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.

"Neki proizvođači podižu cijene svojih proizvoda, a to povećanje je neosnovano, neutemeljeno i neprimjereno", priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša.

Eventualno povećanje cijene može se odnositi samo na uključivanje naknade zbrinjavanja u iznosu od 0,114 kn po jedinici ambalaže stavljene u promet u cijenu proizvoda, a za što smatramo da postoje unutarnje rezerve kod svakog proizvođača, navodi Ministarstvo.

Ističu da posjeduju dopis koji su 5. siječnja Hrvatska udruga poslodavaca i Gospodarsko interesno udruženje proizvođača pića Hrvatske uputili svim proizvođačima, a kojim ih poziva na neplaćanje već primljenih računa za prosinac 2005. i podizanje cijena prema svim naknadama propisanim Pravilnikom, iako se povratna naknada vraća proizvođačima, a poticajna naknada se još ne naplaćuje već se u smislu čl. 30 Pravilnika čekaju izjašnjenja, odnosno zahtjevi proizvođača.

Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu određeno je da su proizvođači i uvoznici dužni plaćati naknadu za ambalažu koju stavljaju na tržište - naknadu zbrinjavanja od 1. prosinca 2005. te povratnu i poticajnu naknadu od 1. siječnja 2006.

U skladu s tim Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je prema prijavljenim količinama, proizvođačima dostavio račun za naplatu naknade zbrinjavanja za prosinac 2005., a koja u prosjeku iznosi 0,114 kuna po jedinici ambalaže stavljene u promet, navodi Ministarstvo.

Od 1. siječnja ove godine proizvođači su dužni plaćati povratnu naknadu u iznosu od 0,50 kuna po jedinici prodajne ambalaže na evidentiranu ambalažu stavljenu u promet za sva pića, te za mliječne napitke zapremine veće od 0,20 litara u staklenoj, PET, Al, Fe i limenoj ambalaži.

Povratnu naknadu proizvođači naplaćuju od prodavatelja (trgovca) zajedno s dogovorenom cijenom proizvoda između proizvođača i trgovca, a trgovcu taj iznos isplaćuje (nadoknađuje) Fond.

Ministarstvo zaštite okoliša naglašava da iznos povratne naknade od 0,50 kn nije sastavni dio cijene proizvoda i posebno se iskazuje, pa se prema tumačenju Ministarstva financija

Pročitajte više