Komora: Napad u Ivancu nije prvi napad na socijalne radnike

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

MINISTARSTVO rada i socijalne politike te Hrvatska komora socijalnih radnika osudili su nasilni događaj u Centru za socijalnu skrb Ivanec, pri čemu je Ministarstvo poručilo kako nasilje nikada ne smije biti opravdanje, a Komora kako očekuje reakciju nadležnih tijela.

Resorno Ministarstvo u priopćenju je najoštrije osudilo napad na djelatnike Centra te poručilo kako nasilje nikada ne smije biti opravdanje.

"Stručni radnici Centra za socijalnu skrb Ivanec postupajući u zaštiti dobrobiti djece tijekom prijepodneva izloženi su napadu od strane korisnika u čijoj obitelji su postupali. Napad je izvršen u prostorijama Centra, no na sreću, nitko nije ozlijeđen", izvijestilo je Ministarstvo.

Ministarstvo: Socijalni radnici imaju važnu, ali ponekad nezavidnu ulogu

Ministarstvo je navelo kako je dužnost sustava socijalne skrbi pružiti sigurnost i zaštititi dobrobit djece, dok radnici u sustavu, vodeći se prije svega stručnošću, empatijom i solidarnošću imaju važnu, ali ponekad i nezavidnu ulogu u skrbi za najranjivije članove našega društva.

Iz Ministarstva su također podsjetili kako je na razini cijele Hrvatske od 2019. godine osigurana mjera tehničko-tjelesne zaštite svih centara za socijalnu skrb u vidu zaštitara, ručnog detektora metala i prolaznog detektora metala. 

Osim tehničke zaštite i zaštitarskih usluga, radnici centara za socijalnu skrb su izmjenama i dopunama Kaznenog zakona 2019. godine dobili status službene osobe. 

"Time kazneno zakonodavstvo i praksa osiguravaju zaštitu osoba koje su u svom svakodnevnom radu posebno izložene ugrozi od kriminalnog ponašanja", poručili su iz Ministarstva.

HKSR: Očekujemo hitnu reakciju nadležnih tijela, ovo nije prvi put

Iz Hrvatske komore socijalnih radnika (HKSR) priopćili su kako su zgroženi činom brutalnog nasilja koji se dogodio u Ivancu. 

"Hitno smo pokrenuli interne protokole za ovakve situacije i u intenzivnom smo kontaktu s Centrom te kolegama stojimo na raspolaganju za svu potrebnu pomoć", istaknuli su.

Očekuju hitnu reakciju nadležnih tijela te ministra Marina Piletića jer ovo nažalost, ističu, nije prvi put da su izravno napadnuti socijalni radnici, kao i ostali djelatnici Centra za socijalnu skrb Ivanec na svojim radnim mjestima.

Napad Molotovljevim koktelom

Četrdesetogodišnji muškarac je danas u prostore Centra za socijalnu skrb u Ivancu bacio zapaljivu staklenu bocu i pobjegao s mjesta događaja, no ubrzo je uhićen, a nastala je materijalna šteta.

Neslužbeno se doznaje kako je tom muškarcu jutros po žurnoj mjeri oduzeto dijete. Kako doznaje Hina, djelatnici Centra u trenutku incidenta bili su u svojim uredima pa nitko od njih nije ozlijeđen. 

Pročitajte više