Ministarstvo: Inspekcijski nadzor zbog Matijanićeve smrti još je uvijek u tijeku

Foto: Privatna arhiva

MINISTARSTVO zdravstva na čijem je čelu Vili Beroš objavilo je priopćenje u kojem kaže da je još uvijek "u tijeku zdravstveno-inspekcijski nadzor koji se obavlja redom u svakoj zdravstvenoj ustanovi koja je sudjelovala u postupku zbrinjavanja preminulog novinara Vladimira Matijanića".

"S obzirom da zdravstvena inspekcija djeluje u sklopu Samostalnog sektora za inspekcije u zdravstvu, sukladno tome Ministarstvo zdravstva ne može vremenski utjecati na istu te prejudicirati završetak odnosno zaključak inspekcije. Kako smo već izvijestili javnost, po završetku zdravstveno-inspekcijskog nadzora i donesenom zaključku struke, promptno će se obavijestiti obitelj preminuloga, nadležna stručna i državna tijela kao i hrvatska javnost", pišu iz Ministarstva.

Nadzor proširen na obiteljskog liječnika

Podsjetimo, inspekcija provodi nadzor u KBC-u Split, splitskoj Hitnoj službi, a prije dva dana proširena je i na ordinaciju obiteljske medicine. Kako je pisao Jutarnji prije dva dana, inspekcija je proširila nadzor na obiteljskog liječnika Vladimira Matijanića zbog provjere je li bilo propusta u postupanju.

Inspekciju zanima zašto se Matijanić nije cijepio protiv korone, posebno u kontekstu činjenice da je bolovao od Sjögrenovog sindroma i intersticijske bolesti pluća te sumnje na još dvije autoimune bolesti. Kod obiteljskog liječnika će se utvrditi sve o navedenim bolestima te jesu li Matijaniću bile propisane terapije i ako jesu, o kakvim se terapijama radilo.

Provjerit će se i kakva je bila dostupnost liječnika obiteljske medicine, odnosno je li se Matijanić, nakon što je otkrio da je zaražen koronom, javljao svome liječniku i kakve je upute od njega dobio. Je li bio pregledan, dobio uputnicu za bolnicu ili nešto treće.

Pročitajte više