"Ministrica Kosor od Sutlića je tražila zabranu ´Otvorenog´ o Fondu branitelja!"

"GLAVNI ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić danas je pozvan na razgovor u Vladu gdje je od njega zatraženo da se izbaci današnja tema 'Otvorenog' koja je trebala govoriti o Fondu branitelja", rekao je za Index Vjekoslav Magaš, glasnogovornik Zbora braniteljskih udruga grada Zagreba, dodajući kako je to bilo na izričitu intervenciju ministrice branitelja Jadranke Kosor.

"Togonal nije htio pristati na prijetnju ministrice Kosor"

Naime, Magaš kaže kako ga je jutros oko 11 sati nazvao urednik Miroslav Togonal te rekao da se sprema emisija "Otvoreno" na tu temu. Objasnio je kako su pozvani ministrica Kosor, Josip Glavaš, predsjednik Uprave Erste Investa, Josip Đakić, predsjednik Hvidre, te Ivan Pandža predsjednik Hvidre Zagreb. No, oko 15 sati Togonal se ispričao i rekao kako emisije ipak neće biti već će se govoriti o odnosima sa Slovenijom, bez da je rekao kada bi se na HTV-u mogla naći ta tema.

"S Prisavlja smo saznali kako je ministrica Kosor tražila od Togonala da odustane od te teme, no on to nije htio pristati. Nakon toga pozvali su Sutlića na razgovor pa je Togonal morao odustati", rekao je Magaš za Index dodajući kako je riječ o nevjerojatnom udaru na demokraciju.

Branitelji već danima bruje o tome kako je Vlada uzela novac iz Fonda branitelja od prodaje Ine, a riječ je o 1.4 milijarde kuna. Čelnici Erstea koji upravljaju Fondom jučer su rekli kako je taj novac sada sjeo na račun te da nema afere.

"Vlada je novac ukrala!"

"Oni su taj novac ukrali! Sada je sasvim jasno. Ako je taj novac sjeo jučer, postavljamo pitanje tko je s tim novcem radio četiri mjeseca. Gdje je bio do sada? Gdje su izgubljene kamate na taj novac i izgubljena vrijednost Fonda. To je nečuveno", kaže Magaš na kraju dodajući kako ne stoje izjave ministrice Kosor kako izjave branitelja  doprinose nestabilnosti Fonda i potiču na stampedo.

"Ma Vlada je ta koja doprinosi stampedu i nepovjerenju. Kad branitelj dođe na šalter i vidi da novca nema, to je nepovjerenje", kaže Magaš.

HRT: Između Fonda, zdravstva i Slovenaca odabrali smo razgovor u Mokricama

"Molim vas da radi potpunog i ispravnog informiranja svojih čitatelja objavite da to nije istina. Činjenica je da je uredništvo emisije danas započelo razgovore za realizaciju teme o Fondu branitelja, ali su se kao teme razmatrali i odnosi sa Slovenijom i zdravstvena reforma. Konačna odluka o temi emisije donijeta je u redakciji 'Otvorenog' nakon izjava u Mokricama. Javnosti je, uostalom, već dobro poznato da se tijekom dana vrlo često kao aktualnost pojavi druga tema i da se shodno tome promijeni i dogovorena tema emisije 'Otvoreno', koja je koncipirana kao razgovor u vezi s aktualnosti dana", stoji u pismenom odgovoru Janoša Roemera predstavnika HRT-a za odnose s javnošću.

Naime, Roemera smo pokušali kontaktirati telefonskim putem, no to nam nije uspjelo, da bi se Roemer sam oglasio sa službenim priopćenjem u kojem opovrgava navode Vjekoslava Magaša, glasnogovornika Zbora braniteljskih udruga grada Zagreba. Takošer, Roemer tvrdi kako se o temi Fonda branitelja u HTV-ovom Dnevniku govori na istaknutom mjestu već tri dana, a "dakako da ćemo je obrađivati i dalje".

No, kako doznaje Index, čini se kako je posljednjih dana nastala prava panika i pomutnja u Fondu branitelja kojem je nestalo novaca za isplatu. Prema svemu sudeći  ministarstvo branitelja Jadranke Kosor htjelo je poništiti vlastite potvrde o broju udjela korisnika Fonda za branitelje, no nakon što se podigla medijska prašina oko Fonda i izjava zagrebačke Hvidre, od toga se na koncu odustalo.

> Zbog informatičke pogreške branitelji ostali bez novca

> Branitelji najavljuju tužbe: Vlada uzela iz Fonda za branitelje 1.4 milijarde kuna

> Tko će biti na čelu mogućeg stampeda branitelja koji će prodavati udjel u Fondu?

Naime, cijela bura nastala je kada je Index prvi objavio vijest o tome kako su prošlog tjedna branitelji ostali bez novca iz Fonda branitelja. Bila je riječ o braniteljima koji su prodali svoje udjele u Fondu sredinom prosinca, a Erste Invest nije na njihove račune isplatio novac. Tada nam je iz Erstea odgovoreno kako isplate kasne zbog informatičke pogreške odnosno zbog rada na Registru Fonda HB-a. Rečeno je kako će uplate sjesti još toga dana, no to se na kraju nije dogodilo. Dva dana nakon toga oglasili su se i službenim priopćenjem u medijima.

Ministarstvo branitelja priznalo krivi izračun udjela

Prema riječima dijela branitelja, ministarstvo Jadranke Kosor spremalo se zapravo poništiti nekim braniteljima "potvrde o vlasništvu udjela" i tu je bila ta "informatička" pogreška. Riječ je o potvrdama koje su "revidirane" u studenom i prosincu prošle godine. Dio branitelja žalio se na raniju odluku o količini udjela, budući da je broj udjela u Fondu ovisio o vremenu provedenom u HV-u, a mnogi su smatrali kako su zakinuti jer im nije priznat cijeli ratni put. U studenom i prosincu prošle godine dobili su i pozitivna rješenja te im je i povećan broj udjela u Fondu dok su mnogi od njih odmah nakon revidiranja ugovora prodali su svoje udjele. Prije desetak dana neslužbeno im je rečeno kako neće dobiti novac jer su te potvrde poništene, iako su već prodali udjele.

Ministarstvo branitelja Jadranke Kosor u današnjem odgovoru Indexu odbacilo je pak takvu tvrdnju o ukidanju potvrda za branitelje.

"Nismo poništili rješenja"

"Potvrde o vlasništvu udjela prema saznanjima Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti nisu poništene. Sukladno priopćenju Erste Investa redovita isplata svim braniteljima koji su zatražili iskup udjela nastavljena je u ovom tjednu. Svi branitelji koji su dobili potvrde o broju udjela tijekom studenog i prosinca prošle godine mogu ostvariti svoje pravo i s njima raspolagati", rekla nam je glasnogovornica Ministarstva branitelja Martina Banić dodajući kako nije točna tvrdnja da su "revidirani udjeli" poništeni odnosno da neće biti isplaćeni.

No, ipak mnogo toga tu ne odgovara. Prije svega valja podsjetiti kako je to isto ministarstvo još prošlog tjedna odbacilo svaku mogućnost da su oni krivci za kašnjenje isplata branitelja. Tada nam je glasnogovornica Banić objasnila kako funkcioniranje Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i isplata udjela nisu u vezi s ministarstvom Jadranke Kosor te da su samo obaviješteni o kašnjenju isplata.

Tko je kriv?

Iz samog Fonda za branitelje odnosno iz Erste Investa kažu pak kako su "grešku" ispravljali u suradnji s ministarstvom Jadranke Kosor.

"Prilikom isplate manjeg djela branitelja bilo smo suočeni s određenim tehničkim problemima, koji su u međuvremenu riješeni u suradnji Erste-investa i Ministarstva branitelja i svi zaostaci su danas uplaćeni te će tijekom sutrašnjeg dana biti vidljivi na računu. Radi se o isplatama za koje je 60. dan bio protekli ponedjeljak i utorak", stoji u odgovoru Indexu od strane Erste Investa u kojem se priznaje kako je Ministarstvo branitelja, koje danas od svega pere ruke ipak imalo presudnog utjecaja na ono što se događalo u Fondu.

Čeprkanja stala nakon medijske bure

Neslužbeno smo i saznali kako su "čeprkanja" oko Registra Fonda Hrvatskih branitelja naglo prestala kada je u javnost iznijeta cijela priča o Fonda.

Podsjetimo, u nedjelju je zagrebačka Hvidra optužila Vladu kako je zagrabila u kasu Fonda branitelja te uzela oko 1,4 milijardi kuna dobivenih prodajom Ine. Tog novca, rekli su branitelji, jednostavno nema na računu dodajući kako je ministarstvo branitelja Jadranke Kosor jedino odgovorno za kašnjenje isplata braniteljima koji su podnijeli zahtjev za prodaju udjela u Fondu u prosincu, a nakon isteka zakonskog roka od 60 dana novce nisu dobili na svoje račune. Najavljene su tada i tužbe međunarodnom sudu za ljudska prava i zbog odgovora Ustavnog suda, koji se negativno odredio na zahtjev Hvidre koja je prije dvije godine podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o Fondu hrvatskih branitelja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Kosor izjavila je nakon te konferencije za novinare da je riječ o instrukciji zagrebačkog SDP-a, no mnoge činjenice ukazuju kako je ipak nije sve čisto u poslovanju Fonda.

Uplate danas i sutra

Dodajmo ovoj vijesti i onu koja kaže kako je Erste Invest danas Indexu potvrdio kako su naposljetku izvršene sve uplate na račune branitelja koji su sredinom prosinca prodali svoje udjele u Fondu branitelja, a kako smo obaviješteni uplate bi trebali biti vidljive tijekom sutrašnjeg dana na računima branitelja.

"Radi se o isplatama za koje je 60. dan bio protekli ponedjeljak i utorak. Na kraju bi htjeli naglasiti da nitko nije ostao bez prava iz udjela koje se dobili tijekom studenog i prosinca prošle godine i da slobodno mogu njima raspolagati i ostvarivati prava koja iz njih proizlaze", rečeno je u odgovoru Erste Investa.

Ilko Ćimić
Foto: Cropix(Vjekoslav Skledar)/Index

Pročitajte više