Ministarstvo je najavilo da će vrtići raditi do 21 sat, a mi smo pronašli vrtić koji tako radi već 35 godina

Foto: DV Bajka

MINISTARSTVO rada najavilo je da će vrtići od jeseni raditi do 21 sat. Dječji vrtić Bajka jedini je u Zagrebu koji već 35 godina radi u dvije smjene. Djeca koja borave u vrtiću do 21 sat puno više vremena provode na igralištu i otpornija su na bolesti od djece koja idu po redovnom programu. To nam je otkrila ravnateljica ovog vrtića na području Trešnjevke, Vesna Hrvoj, te objasnila kako funkcionira rad u dvije smjene.

>>Vrtići u Hrvatskoj od jeseni će raditi do 21 sat, no postoji jedan problem

"Jedini u gradu uvažavajući potrebe roditelja imamo smjenski program u kojem djeca mogu boraviti do 21 sat. Redoviti primarni program ostvaruje se jedan tjedan ujutro, a drugi tjedan poslijepodne od 11 do 21 sat. Djeca smjenskog programa uključena su u sva važna događanja u vrtiću i on se provodi u dvije mješovite skupine (jasličkoj i vrtićkoj)", rekla nam je ravnateljica.

"U ovo vrijeme imali smo tri velike tvrtke oko našeg vrtića koje su radile u smjenama"

Vrtić je dvosmjenski rad uveo prije 35 godina i još su uvijek jedini u Zagrebu koji tako rade. Razlog uvođenja dvosmjenskog rada bila je u ono vrijeme velika potreba od strane roditelja.

"U ono vrijeme kad smo krenuli s dvosmjenskim radom oko našeg vrtića su radile tri velike tvrtke - ZET, Rade Končar i Nikola Tesla. Roditelji su u tvornicama radili i druge i treće smjene i pojavio se problem da im nema tko čuvati djecu dok su na poslu", rekla nam je ravnateljica Hrvoj.

Danas se, kaže, potreba većinom iskazuje od strane samohranih roditelja te onih koji rade u poštama, trgovinama i bankama. Dvosmjenski program sad u tom vrtiću pohađa 50 djece.

Jedan tjedan su djeca prijepodne, kao u svim grupama, a jedan tjedan su od 11 do 21 sat.


"Tad se aktivnosti djece prilagode tom režimu. Roditelji dolaze po dijete nakon završenog rada. U zadnjih 15 godina smjene najviše koriste roditelji koji rade u pošti, trgovini, banci, koji rade do 20, 21. U te dvije skupine koje imaju dvosmjenski rad je i nešto veći postotak samohranih roditelja", rekla nam je ravnateljica.

"Odgajatelji koji rade u dvosmjenskim grupama moraju biti vrlo pouzdani jer su tu sami navečer"

Pitali smo je kako se organiziraju, na što nam je rekla da je funkcioniranje tih skupina zahtjevnije nego kod redovnih skupina jer se djeci mora osigurati i večera, zatim spremačica koja ostaje do iza 21 sat.

"Odgajatelji koji rade u dvosmjenskim grupama moraju biti vrlo pouzdani jer su tu sami navečer. Nema cijelog pogona stručnog osoblja. Naravno, kad dolazi do bolovanja zahtjevnije je organizirati zamjene. Cjelokupna organizacija je puno zahtjevnija. Traži se puno više stručnosti i odgovornosti i to je jedan od razloga zašto se drugi vrtići ne žele uključiti u dvosmjenski rad", rekla nam je ravnateljica.

A djeca koja pohađaju dvosmjenski program dolaze sa šireg područja, ne samo ona koja ondje pripadaju prema mjestu stanovanja. Potražnja je, doznajemo, velika.

Pitali smo je i kako djeca funkcioniraju, je li im naporno kad su tamo skroz do 21 sat, na što nam je kazala da se djeca vrlo brzo naviknu na to.

"Kad nam djeca dolaze popodne u vrtić, onda ona ujutro dulje spavaju. Njima je zapravo jako dobro. S njima se puno boravi na zraku i puno radi. Itekako znaju uživati, pogotovo kad su dulje na igralištu, i nije im to nikakav problem. Ta su djeca ujedno i otpornija i manje boluju nego ona u redovnim skupinama", zaključila je ravnateljica Hrvoj.
 

Pročitajte više