Ministarstvo ne želi dati imena članova Povjerenstva koje istražuje Matijanićevu smrt

Foto: Andrea Topić, Patrik Maček/Pixell

MINISTARSTVO zdravstva ne želi dati imena članova Povjerenstva koje bi trebalo istražiti smrt kolege Vladimira Matijanića. Podsjetimo, još prije dva dana ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako će poslati zdravstvenu inspekciju u KBC Split i Zavod za hitnu medicinu u Splitu te da Ministarstvo zdravstva istražuje okolnosti smrti Vladimira Matijanića. Iz odgovora koji smo dobili za sada su imenovana tek dva člana te komisije. 

Za sada imenovali tek dva člana, ostale će kasnije

"Za potrebe konkretnog slučaja, odnosno za sudjelovanje u obavljanju nadzora u zdravstvenim ustanovama koje su sudjelovale u postupku zbrinjavanja pacijenta, imenovani su specijalist hitne medicine i specijalist infektologije, a za donošenje stručnog mišljenja bit će imenovani i specijalist obiteljske medicine, specijalist imunologije te specijalist patologije", stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva. 

U odgovoru koji je dobio Index dodaje se i da nadzor obavljaju zdravstveni inspektori i viši zdravstveni inspektori dok se za potrebe obavljanja pojedinih stručnih radnji, zaključkom inspektora, imenuju pojedini stručnjaci. 

Tražili smo i imena stručnjaka koje ministar Beroš šalje u Split, no odbijen nam je zahtjev zbog, kako kažu, objektivnosti.

Ne žele dati imena članova Povjerenstva 

"Do konačnog donošenja stručnog mišljenja i završetka inspekcijskog nadzora nismo u mogućnosti ustupiti imena članova i stručnjaka koji sudjeluju u istima s ciljem nesmetanog i objektivnog utvrđivanja svih činjenica", stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva. 

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, blizak HDZ-u, potvrdio je da se po nalogu ministra zdravstva obavljaju radnje s ciljem utvrđivanja svih relevantnih činjenica oko postupanja prilikom pružanja medicinske pomoći Matijaniću, a to je potvrdio i Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu u Splitu, inače dugogodišnji član HDZ-a.

Oba ravnatelja potvrdila su kako je nadzor već započeo, no bez detalja o samom postupku nadzora. Valja dodati da je splitsko Općinsko državno odvjetništvo najavilo je da će provesti izvide zbog sumnje da je jedna ili više osoba počinila kazneno djelo nesavjesnog liječenja kojim je prouzročena smrt novinara Vladimira Matijanića.

U istragu je uključena i policija, što nam je potvrdio resorni ministar Davor Božinović. 

Beroševo povjerenstvo već se proslavilo oko smrti u splitskom Domu

Podsjetimo kako je Beroševo Ministarstvo svojedobno istraživalo sumnjive smrti starijih osoba iz Doma za starije i nemoćne osobe u splitskoj Vukovarskoj ulici, koji su preminuli od covida, ili s covidom. Naime, sumnjalo se u nesavjesno liječenje u Domu koji je vodio Ivan Škaričić, profesor povijesti, bivši omiški gradonačelnik i, dakako, član HDZ-a.

Beroševo povjerenstvo tada je utvrdilo da je za smrti kriv - covid. 

Umrlo je 12 staraca iz splitskog Doma, a Beroš za sve krivi - virus. Ovo su činjenice

Evo što će Povjerenstvo raditi 

Uglavnom, Povjerenstvo bi trebalo tijekom rada oko sumnjive smrti Vladimira Matijanića uzeti izjave svih zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u zbrinjavanju sada pokojnog pacijenta kao i presliku cjelovite medicinske dokumentacije. 

"Na temelju uvida u cjelovitu medicinsku dokumentaciju, što uključuje i obdukcijski zapisnik i PHD, imenovani stručnjaci donijet će svoje mišljenje o tome da li je postupak zbrinjavanja proveden u skladu s pravilima struke ili je eventualno bilo propusta", pojašnjavaju nam iz Ministarstva.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više