Ministarstvo poljoprivrede: Konji su u karanteni i nema straha od zaraze za publiku na Metallici

IZ MINISTARSTVA poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja potvrdili su danas medijske napise o tome da 60 od 175 konja na Hipodromu Zagreb boluje od leptospiroze.

U priopćenju navode kako navedeni broj konja ima "povišen titraj antitijela na leptospiru", no da opasnosti od zaraze nema jer su zaražene životinje zatvorene u posebnom objektu, izdvojene od zdravih životinja, a u objekt imaju pristup samo ovlaštene osobe.

Iz Ministarstva ističu i kako je određeno liječenje zaraženih životinja antibiotikom te im je zabranjeno kretanje izvan zaraženog objekta. Isto tako, na svim će se životinjama obaviti dijagnostičko-serološka pretraga krvi, i to dva puta u razmaku od 21 dan nakon završenog liječenja i provedbe svih naređenih mjera.

Također tvrde da nema nikakve opasnosti za posjetitelje nedjeljnog koncerta Metallice na kojem će se na Hipodromu okupiti oko 30.000 ljudi. "S veterinarsko-zdravstvenog aspekta nema nikakvog razloga za strah posjetitelja koji će doći ovoga vikenda na koncert na prostoru Hipodroma Zagreb".

Leptospiroza je bolest koja kod ljudi može prouzročiti pobačaj, otkazivanje bubrega, ali i smrt.

Pročitajte više