Ministarstvo pomorstva, prometa i veza ispunilo svoj dio upitnika

MINISTARSTVO pomorstva, prometa i veza priopćilo je kako je u petak, tri tjedna prije roka, uputilo Ministarstvu europskih integracija odgovore na poglavlje 9 Upitnika Europske komisije o prometnoj politici.

U priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i veza se kaže kako je dio upitnika koji se odnosi na prometnu politiku obujmom najveći pojedinačni dio cjelokupnog upitnika Europske komisije, a riječ je o 127 pitanja koja sa potpitanjima čine oko 700 posebnih upita. Dodaci upitniku su i priloženi tabelarni pregledi sustava naknada koji se u RH primjenjuje u cestovnom prijevozu.

U priopćenju se kaže kako su dani odgovori na pitanja o osnovnim trendovima u sektoru prometa, a pruženi su i svi dostupni statistički podaci u svezi s njima. Također je odgovoreno na pitanja vezana na strukturu tržišta za cestovni, željeznički, pomorski, riječni i zračni promet. U okviru dijela upitnika o cjelovitom prometnom sustavu RH dostavljeni su odgovori o prometnoj infrastrukturi s traženim kartama pojedinih vrsta prometa, kaže se u priopćenju.

U odgovore su uključeni i podaci o novoj regulativi usklađenoj sa zakonodavstvom Europske unije, kao što je primjerice Zakon o željeznici kojeg je na posljednjem zasjedanju donio Hrvatski sabor.

Ministarstvo pomorstva, prometa i veza je svim ostalim tijelima državne uprave također već dostavilo podatke iz svoje nadležnosti potrebne za ispunjavanje dijelova upitnika koji su posredno povezani s prometom, kao na primjer za dijelove upitnika o slobodnom kretanju roba, slobodi kretanja kapitala, konkurenciji, zaštiti okoliša, ribarstvu, međunarodnim pitanjima vezanima uz promet, kao i dijelovima tehničkog zakonodavstva u okviru prometa i telekomunikacija, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp rb

Pročitajte više