Ministarstvo potvrdilo: Jedno dijete ministra iz BiH opet je zatražilo stipendiju

Foto: Screenshot/Google Maps/YouTube

NAKON što je otkriveno da je troje djece ministra MUP-a Kantona 10 Darinka Mihaljevića (HDZ-BiH) dobilo stipendije za socijalno ugrožene studente u Hrvatskoj, Index je od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražilo odgovore na pitanja kako su djeca spomenutog ministra došla do stipendija i tko je bio u komisiji koja je o njima odlučivala.

>> Djeca ministra iz BiH u Hrvatskoj dobila stipendiju za socijalno ugrožene, a on i žena zarađuju 17.000 kuna

Na upit jesu li se i ove godine djeca ministra javila na natječaj za stipendije, odgovoreno nam je kako je to učinila jedna od tri osobe.

Studenti su pod materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavili da su predali točne podatke

U svom odgovoru, Ministarstvo navodi kako "studenti prilikom prijave na natječaj za dodjelu državnih stipendija, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću, izjavljuju da su podatci koje su dostavili točni te su prihvaćanjem državne stipendije, upoznati da će, ako se provjerama utvrdi da je student/ica dao/la neistinite podatke s ciljem ostvarivanja prava na državnu stipendiju".

Iz Ministarstva su poručili i kako su studenti prilikom prijave na natječaj za dodjelu stipendija naveli kako svi njihovi članovi obitelji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, pa su tako i podaci u svrhu dodjele stipendija preuzeti iz hrvatskih institucija.

Odgovor na pitanje o članovima komisije nije nam dostavljen.

Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti:

"Na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu državnih stipendija studentima nižeg socio-ekonomskog statusa u akademskoj 2016./2017. godini, zaprimili smo prijave studenata koji se navode u novinskom članku. Uvidom u dokumentaciju, Ministarstvo je utvrdilo kako su studenti, prilikom prijave na natječaj za dodjelu stipendija, naveli kako svi članovi obitelji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj pa su tako i podaci koji su prikupljani u svrhu dodjele stipendije preuzeti iz institucija u Republici Hrvatskoj.

Naime, prebivalište u Republici Hrvatskoj, sukladno Zakonu o prebivalištu, prijavljuje se u Ministarstvu unutarnjih poslova te ovo Ministarstvo, u svrhu dodjele državnih stipendija, podatke o prebivalištu i boravištu preuzima isključivo od Ministarstva unutarnjih poslova, a sukladno tome podatke o prihodima preuzima iz nadležne Porezne uprave.

Dodatna dokumentacija koja bi upućivala na to da se radi o državljanima Bosne i Hercegovine koji su ostvarili dodatne prihode izvan RH nije dostavljena pa je stoga Ministarstvo navedene studente tretiralo kao državljane Republike Hrvatske s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. S obzirom na to da se radi o ozbiljnim indicijama iz kojih proizlazi da su dostavljeni nepotpuni i netočni podatci, Ministarstvo će cjelovitu dokumentaciju proslijediti Ministarstvu unutarnjih poslova na nadležno postupanje.

Napominjemo kako studenti prilikom prijave na natječaj za dodjelu državnih stipendija, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću, izjavljuju da su podatci koje su dostavili točni te su prihvaćanjem državne stipendije, upoznati da će, ako se provjerama utvrdi da je student/ica dao/la neistinite podatke s ciljem ostvarivanja prava na državnu stipendiju, Ministarstvo znanosti i obrazovanja po službenoj dužnosti podnijeti prijavu nadležnim tijelima.

Natječaj za dodjelu državnih stipendija za 2017./2018. godinu otvoren je do 6. studenog 2017. godine te smo uvidom u dosadašnje prijave uvidjeli da je poslana jedna prijava od strane navedenih osoba", stoji u odgovoru na Indexov upit.

Pročitajte više