Hrvatska šalje službenu notu Zambiji zbog izjava državnog tajnika o osmero Hrvata

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi zbog navoda državnog tajnika MUP-a Zambije Dicksona Matemboa. Ministarstvo kaže da su njegovi navodi u vezi osmero Hrvata optuženih u Zambiji netočni.

"Vezano uz netočne navode Dicksona Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije, o slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji, iznesenih jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi. 

Ministarstvo će upozoriti kako hrvatski državljani nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Pored toga ukazat će i na netočnost tvrdnje g. Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu", priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

"Hrvatska nema službenu informaciju od DR Konga ili Zambije da su dokumenti o posvajanju nevjerodostojni"

Iz Ministarstva kažu i da je pogrešno navedeno i kazneno djelo koje se Hrvatima u Zambiji stavlja na teret. Osvrnuli su se i na navode da su dokumenti o posvojenju iz DR Konga nevjerodostojni.

"Vezano uz navode da je dokumentacija hrvatskih državljana krivotvorena, Republika Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga, kao niti od Republike Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni.

Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji", priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Što je rekao Matembo?

Dickson Matembo, državni tajnik zambijskog ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti te voditelj izaslanstva. Rekao je da je osmero Hrvata prešlo u Zambiju iz DR Konga s djecom. 

"Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga. Ta su djeca došla iz sirotišta. Ovo nije bio prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu. Optuženi su za nezakonito posvajanje i provedene su istrage, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažna. 

Vlasnik sirotišta iz kojeg su odvedena ta djeca bio je u bijegu, a slučaj je sada na sudu. Djecu je zaštitilo ministarstvo zajednice i socijalne skrbi u suradnji s kongoanskim vlastima nadležnim za skrb o djeci. Morali bi biti predani kongoanskoj vladi", naveo je Matembo.

"Hrvatski zatvorenici imaju poseban tretman"

Naglasio je da zatvorska pravila omogućuju zatvorenicima, posebice strancima, pristup informacijama i pravnim savjetima. 

"Nakon prijema osobe u zatvor Zakon o zatvorskoj službi ovlastio je službenika zaduženog za određeni zatvor da zatvoreniku pruži informacije. Postojala je knjiga pritužbi i zahtjeva zatvorenika u koju su imali pravo nadležnom službeniku podnijeti zahtjeve za informacije ili sastanke s osobama. 

Nadležni službenik kontaktirao je tražene osobe i omogućio im pristup. Na zahtjeve stranaca obavljene su daljnje radnje s njihovim veleposlanstvima", rekao je zambijski predstavnik.

Pročitajte više