ministarstvo zdravstva: broj donora i transplantiranih organa povećao se 300 posto

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi priopćilo je danas da se u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle broj donora i transplantiranih organa povećao za 300 posto u prva tri mjeseca 2003. obavljeno je 20 transplantacija organa, a u ovoj godini čak 60.

"2004. godina najavljuje trend višestrukog porasta broja transplantacija čime se Hrvatska svrstava uz bok razvijenim zemljama Europe", ističe se u priopćenju pomoćnika ministra Milana Kujundžića.

Jučer su uspješno izvršene dvije transplantacije bubrega, pošto je dan prije u Slavonskom brodu, zahvaljujući plemenitoj odluci rodbine, obavljena eksplantacija organa kod umrle 41-godišnje osobe.

Jedan bubreg transplantiran je u KBC-u Zagreb muškoj osobi staroj 36 godina, a drugi u KBC-u Rijeka ženskoj osobi staroj 44 godine.

Ministarstvo zdravstva ističe kako se značajno povećao i broja eksplantacijskih centara tj. bolnica u kojima je moguće provesti kompletnu dijagnostiku moždane smrti i pružiti cjelovitu podršku eksplantaciji organa uz vlastite i vanjske stručne timove.

Toj grupi bolnica uspješno su se ove godine priključili Koprivnica, Dubrovnik i Slavonski brod.

Presađivanje organa umrle osobe za neke je bolesnike jedini način izliječenja i preživljavanja tako da odluka obitelji o darivanju organa u u trenutku smrti bližnjeg predstavlja najveći čin humanizma i altruizma, ističe se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

(Hina) pp/xmt ymd

Pročitajte više