Ministarstvo zdravstva o zarazi salmonelom u bolnici u Popovači

MINISTARSTVO zdravstva izvijestilo je kako tijekom današnjeg poslijepodneva u Neuropsihijatrijskoj bolnici "Dr. Ivan Barbot" u Popovači nema novooboljelih od salmonele, te je u najvećem dijelu zaustavljeno širenje zaraze, a situacija s oboljelima je pod kontrolom.

Danas do 13 sati broj oboljelih narastao je na 146 što nije više bilo moguće spriječiti jer razdoblje inkubacije traje 72 sata.

U vezi uzročnika salmonele utvrđeno je da sumnjiva hrana (francuski krumpir), kao mogući put prijenosa, nije bila dovoljno termički obrađena s obzirom da su jedan od sastojaka svježa jaja. Iznimno visoke temperature koje vladaju ovih dana znatno povećavaju rizik od obolijevanja salmonelom jer određene namirnice u hrani postaju lako kvarljive i uz najveće mjere predostrožnosti, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Ministarstvo, uz ostalo navodi, kako su nakon prvih informacija i sumnji na moguće trovanje hranom, predstavnici Bolnice, nadležni sanitarni inspektor i liječnik epidemiolog hitno djelovali, te su u ponedjeljak, 18. kolovoza obavili uviđaj u bolnici. Utvrđeno je 30 oboljelih sa simptomima trovanja hranom (povišena temperatura, mučnina, povraćanje i proljev). Hitno su određene i provedene odgovarajuće mjere.

Kliničke slike kod većine oboljelih za sada ne pokazuju teže oblike, te se smatra da će kod većine oporavak biti relativno brz i uredan, kaže se uz ostalo u priopćenju.



Pročitajte više