Ministarstvo zdravstva zabrinuto jer mediji ne poštuju pravo na privatnost djece

MINISTARSTVO zdravstva i socijalne skrbi izrazilo je u današnjem priopćenju zabrinutost načinom na koji mediji prate slučajeve kaznenih djela nad djecom i mlađim punoljetnim osobama jer dovode u pitanje pravo djece na privatnost propisano Konvencijom o pravima djeteta i nacionalnim propisima.

U priopćenju se navodi da je u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi 12. srpnja održan sastanak čiji su sudionici iskazali zabrinutost jer se u medijima ne poštuje pravo na privatnost djece koja se spominju u vezi slučajevima zlostavljanja u domovima socijalne skrbi.

Sastanak je sazvala državna tajnica za socijalnu skrb Dorica Nikolić, a nazočili su državni odvjetnik Mladen Bajić, ravnatelj policije Ivica Franić, načelnik Uprave kriminalističke policije Željko Cvrtila te predstavnici Ministarstva pravosuđa i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Tema sastanka bila je poboljšanje suradnje državnih tijela u cilju otkrivanja i sankcioniranja počinitelja kaznenih djela nad djecom, a zbog velike medijske pozornosti i interesa javnosti za utvrđivanjem stanja u domovima za socijalnu skrb.

Cijeneći doprinos medija te ne želeći javnosti uskratiti pravo na informaciju, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi skreće pozornost da su mediji dužni javnost o svemu izvještavati na način koji neće ugrožavati prava i interese djece.

Pročitajte više