Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Sveučilište u splitu i Mediteranski institut potpisali međusobni sporazum

NEĆE biti politike kada je u pitanju upravljanje u znanosti, ujedinili smo planove i viziju razvoja Mediteranskoga instituta, a potvrđujem i ulogu Sveučilišta u Splitu, izjavio je prije potpisivanja međusobnoga sporazuma na konferenciji za novinstvo u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa ministar Dragan Primorac.

Zajedničku konferenciju u Ministarstvu priredili su ministar Dragan Primorac, akademik Miroslav Radman i rekotor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić.

Treba što prije završiti zgradu i početi posao, rekao je Primorac i dodao kako u proračunu ima osigurano sedam milijuna kuna za obnovu zgrade.

Model i način financiranja možda nije dovoljno brz, ali je transparentan, rekao je ministar.

Složili smo se u razgovoru, a nije bilo nikakve oporbe planu, dometnuo je Radman i pozvao novinare na bolje provjeravanje činjenica.

Stalo mi je do neovisnosti Instituta, rekao je i dodao kako će od njega mnogo dobiti i Sveučilište na kojem će stručnjaci s Instituta predavati, a mladi će talenti sa Sveučilišta moći surađivati s Institutom.

Zbog različitih viđenja Sveučilište je ostalo po strani jer smo htjeli da Institut što prije počne s radom, izjavio je rektor Ivan Pavić i dodao kako je na Sveučilištu ipak postojao određeni strah da bi mu Institut mogao okrenuti leđa.

Nakon tiskovne konferencije ministar Primorac u ime Vlade, akademik Radman u ime Mediteranskoga instituta i Ivan Pavić u ime Sveučilišta u Splitu potpisali su ugovor o radu tog instituta koje će voditi Upravno vijeće sastavljeno od pet članova.

Po jednoga člana birat će Ministarstvo i Sveučilište, dva će člana biti iz Instituta, a jednoga će člana među vrhunskim svjetskim znanstvenicima odabrati tri sudionika sporazuma zajednički.

Akademik Radman najavio je održavanje teoretskih znanstvenih radionica iz područja bioetike, molekularne biologije i ekologije, a zatim bi se organizirale radionice praktičnoga rada, dok bi se u trećem razdoblju prešlo na znanstvene projekte.

Primorac je izvijestio novinare kako je upravo obaviješten da je američko sveučilište George Washington obećalo međunarodnu znanstvenu suradnju sa Sveučilištem u Splitu.

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više