Ministri vanjskih poslova EU se sastaju u Kijevu

Foto: EPA

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije sastaju se danas u Kijevu kako bi ponovo pokazali podršku Ukrajini, najavio je vanjskopolitički šef EU Josep Borrell. Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba zahvalio je što se takav sastanak prvi put održava izvan granica EU, ali unutar njezinih budućih granica.

Susret ministara nije ranije najavljen iz sigurnosnih razloga. Jedna od tema sastanka bit će Borrellov prijedlog o dugoročnijoj financijskoj pomoći ukrajinskoj vojsci, kao i o korištenju europskog novca da bi se ratom pogođenoj zemlji osigurali borbeni zrakoplovi i rakete. Španjolac želi izdvojiti pet milijardi eura godišnje od 2024. do kraja 2027. godine, no ne očekuje se da će ministri prihvatiti taj prijedlog već u Kijevu.

Poljska je poslala zamjenika ministra, a Mađarska visokog diplomata

Ovaj skup EU događa se u vrijeme zabrinutosti oko nastavka američke pomoći Ukrajini, nakon što je tijekom vikenda zbog sukoba unutar republikanske stranke skoro blokirano financiranje vlasti. 

Kongres je usvojio zakon kojim se produljuje financiranje vlade za više od mjesec dana, ali taj proračun ne uključuje podršku Kijevu. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su republikanci obećali pomoć putem odvojenog glasanja. Borrell je u Ukrajinu stigao već za vikend, kazavši tada da računa na nastavak američke pomoći. 

Današnji susret vjerojatno će se baviti i ukrajinskim putem prema članstvu u EU, nakon što je u lipnju prošle godine dobila status kandidata. Svih 27 članica tek treba postići jednoglasnu odluku o otvaranju pregovora s Kijevom. Većina država u Kijev je poslala svoje ministre. Poljska, koja je nedavno zahladila svoje odnose s Ukrajinom, poslala je zamjenika ministra, a Mađarska visokog diplomata.

Pročitajte više

 

Pročitajte više