MINISTRI VANJSKIH POSLOVA EU-A O MULTINACIONALNIM SNAGAMA ZA IRAK

Ministri vanjskih poslova EUa suglasili su se u subotu da je za razvoj događaja u Iraku potreban mandat UNa, a njihova je objava slijedila samo nekoliko sati nakon najave SADa da će razmjestiti multinacionalne snage zajedno sa svojim saveznicama.

Dogovor ministara postignut je na dvodnevnom neformalnom sastanku početom na grčkom otoku Rodosu i nastavljenom na obližnjem Kastellorizu na temu Iraka i zajedničke obrane.

Svrha je sastanka postaviti temelje za snažniju i jedinstveniju Europu nakon podjela oko Iraka, ali je njegov ishod upitan jer je šest sadašnjih i budućih članica EU-a razmatralo sudjelovanje u stabilizacijskim snagama, moguće bez mandata UN-a.

SAD, Britanija i Poljska predvodit će snage sastavljene od vojnika iz raznih zemalja, koje će, rekao je u subotu poljski ministar vanjskih poslova Wlodzimierz Cimoszewicz, biti na terenu do kraja svibnja.

Zemlje koje kane sudjelovati u međunarodnim stabilizacijskim snagama u Iraku održat će uskoro novi sastanak u Londonu, potvrdio je u subotu portugalski ministar vanjskih poslova Antonio Martins da Cruz i dodao da bi to moglo biti "8. ili 9. svibnja".

Grčki diplomati su izrazili zabrinutost da SAD možda namjerno pokušava ohrabriti podjelu u Europskoj uniji, koja će narasti s 15 na 25 članica u svibnju iduće godine.

Francuska i Njemačka, najžešći kritičari američkog rata protiv Iraka, podržale su u subotu američki plan za podjelu Iraka u tri zone i razmještanje stabilizacijskih snaga u kojima one neće sudjelovati, javlja agencija Associated Press (AP).

AP prenosi da je šef njemačke diplomacije Joschka Fischer izjavio da taj plan "nije u suprotnosti s našim raspravama o davanju uloge UN-u u poslijeratnom Iraku", te da je jedan francuski diplomat rekao da Amerikanci "mogu raditi što žele".

SAD planiraju uspostaviti međunarodne vojne snage u tri iračke regije. Poljska i Britanija držale bi pod kontrolom dvije zone, a američke snage treću, rekli su američki dužnosnici. Oni su izjavili da će Danska, Nizozemska, Italija, Španjolska, Ukrajina i Bugarska poslati svoje vojnike, piše Associated Press.

Pročitajte više