Ministrica Bedeković o požaru u domu: To je privatna institucija, čekamo očevid

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

MINISTRICA demografije Vesna Bedeković posjetila je Andraševec i izrazila sućut obiteljima stradalih u požaru u Domu za starije i nemoćne Zelena oaza, a rekla je i kako je riječ o privatnoj ustanovi te da takvim ustanovama dozvole za rad izdaju županije.

Izrazivši sućut obiteljima šestero stradalih korisnika doma, rekla je kako je duboko potresena te kako je u Andraševec došla "ne samo kao ministrica već i kao osoba".

"Ovo je privatna institucija"

Novinare je najviše zanimalo je li dom imao sve potrebne dozvole za rad.

#Ovdje se radi o privatnoj ustanovi, privatnoj instituciji, dakle za ovakve vrste privatnih domova dozvole za rad izdaju županije. Ništa više od ovoga ne mogu reći. Očevid je još uvijek u tijeku, moramo pričekati da završi i kad budemo imali sve relevantne podatke i sve relevantne činjenice, onda ćemo moći nešto više reći”, rekla  je Bedeković i dodala da je Krapinsko-zagorska županija vlasnici doma izdala dozvolu za rad 2013. godine.

Ministarstvo je, kazala je, osiguralo žurni privremeni smještaj za 21 korisnika te institucije koji se nalaze u susjednoj zgradi.

"Nakon očevida moći ćemo pristupiti njihovom izmještanju u drugu instituciju, naravno, ako se s time slože članovi njihovih obitelji”, izjavila je ministrica dodavši da su već u kontaktu s obiteljima kako bi dobili njihovu suglasnost za privremeni smještaj korisnika u Dom za odrasle osobe Lobor.
Odgovarajući na novinarsko pitanje je li inspekcija Ministarstva ikad bila u domu u Andraševcu, Bedeković je kazala da Ministarstvo u pravili obavlja inspekcijski nadzor po zaprimljenoj prijavi o bilo kakvim nepravilnostima.

"Što se tiče ove ustanove, u posljednje vrijeme nije bilo nikakvih dojava ni prijava o nepravilnostima", naglasila je.

Kaže da domovi sami utvrđuju uvjete

Ministrica je u Andraševcu najavila da će Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku vrlo brzo izaći s Nacrtom prijedloga novog Zakona o socijalnoj skrbi.

"On će se vrlo brzo ovih dana naći na vladi i ovo je problematika upravo iz domena Zakona o socijalnoj skrbi, a nakon Zakona idu i svi ostali podzakonski akti, čitav niz pravilnika u kojima će svakako biti prostora da se o ovoj problematici povede detaljnije računa", rekla je Bedeković.

Na primjedbu novinarke o nedostatku kvalitetne radne snage u privatnim domovima te pitanje kako mogu poslovati s jednom osobom koja je zadužena za desetak korisnika, ministrica Bedeković je odgovorila da je to stvar samih domova i onih koji utvrđuju uvjete i izdaju rješenja za rad, ponovivši da privatnim domovima rješenja za rad izdaju županije.

Pročitajte više