Ministrica Dalić kadrovira u mirovinskom fondu PBZ Croatia osiguranje

MINISTRICA financija Martina Dalić je preko članova Nadzornog odbora i Uprave Croatia osiguranja posredovala je kako bi se Mariju Radakoviću nakon 30. lipnja produžio mandat u Upravi zajedničkoga obveznog mirovinskog fonda Privredne banke i Croatia osiguranja (OMF PBZ CO), doznaje Poslovni dnevnik.

Nadzorni odbor CO-a na sjednici održanoj 18. svibnja za novog člana dvočlane Uprave PBZ CO (drugi član je Dubravko Štimac) predložio Renatu Kašnjar-Putar, čije su imenovanje prihvatile uprave oba suvlasnika, dakle i CO-a i PBZ-a.

Ministrica napravila pritisak kako bi Radaković ostao u Upravi OMF PBZ CO-a

Upućeni izvor Poslovnog dnevnika tvrdi da je pritisak išao preko Zdravka Zrinušića, predsjednika Uprave CO, i Nataše Duspare, zamjenice predsjednika NO PBZ CO, inače načelnice odjela pri Upravi za financijski sustav u Ministarstvu financija, koji su se pri zauzimanju za Radakovića oboje pozivali na ministricu Dalić.

Iz drugih informacija doznaju da je ministrica Dalić  zbog curenja informacija naredila internu istragu u Croatia osiguranju, kompaniji u većinskom vlasništvu AUDIO-a (nasljednik HFP-a). Istinitost informacije o pritiscima ministrice potvrdio je Nikola Mijatović, profesor na Katedri za financijsko pravo i financijsku znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji je do ožujka bio predsjednik NO fonda PBZ CO. Na tu je funkciju dao ostavku, a sada je predsjednik NO Croatia osiguranja.

"Nadzorni odbor treba biti neovisan, posebice prilikom donošenja odluka"

"Točno je da je na zadnjoj sjednici NO Croatia osiguranja uz intervenciju ministrice Dalić produžen mandat starom članu Uprave PBZ CO Mariju Radakoviću, iako je NO prethodno donio odluku o imenovanju novog člana Uprave PBZ CO koja nikad nije provedena. Usprotivio sam se intervenciji takve vrste, pozivajući se na neovisnost NO prilikom odlučivanja, kao i činjenicu da su njegovi članovi izabrani na javnom natječaju upravo radi depolitizacije rada trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu. Prilikom glasovanja bio sam protiv, uz izdvojeno mišljenje, kolega Josip Zaher iz Agrokora bio je suzdržan, a ostali članovi NO-a su podržali prijedlog Uprave za koji je intervenirala ministrica Dalić", rekao je za Poslovni.

"Po svom smislu postojanja NO treba biti neovisan u više aspekata, posebice prilikom donošenja odluka, u protivnom se dovodi u pitanje njegov smisao postojanja. Članovi moraju biti oslobođeni pritisaka i neovisni u svome odlučivanju. Dakako da pritom mogu čuti stavove svih zainteresiranih, štoviše to je i poželjno radi ispravnosti odluke, ali konačna odluka je na članovima nadzornog odbora", objasnio je.

Pročitajte više